Obeleženo 80 godina od streljanja rodoljuba u kragujevačkom TRZ-u 1Foto: Grad Kragujevac

U Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu, kraj spomenika „Bol i prkos” danas je održano opelo i položeni venci, čime je obeleženo 80 godina od streljanja 132 rodoljuba u krugu zavoda.

Nedaleko od grada, na mestu pored potoka Reževac u krugu Tehničko remontnog zavoda nemački vojnici su streljali 132 partizana, simpatizera i taoca, koji su uhapšeni na teritoriji Gornjeg Milanovca, Rače Kragujevačke, Topole, Aranđelovca, Kraljeva i Svilajnca.

– Naša je dužnost da danas posle 80 godina negujemo sećanja na naše pretke koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, rekao je direktor Tehničko remontnog zavoda, potpukovnik Rasim Ćiriković.

U okviru postojećeg spomen obeležja nalazi se i spomen ploča nastradalim pripadnicima TRZ u periodu od 1978. do 2017. godine.

– I ovih događaja moramo da se sećamo jer to je pomen, istakao je Ćiriković na sve nastradale u TRZ, ali i jaka želja da više niko i nikada ne izgubi život.

U ime grada Kragujevca venac je kraj spomen obeležja položio Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

– Srpski narod podneo je velike žrtve za svoju slobodu, od kojih su 132 ovde u Medni. Kragujevac je grad koji snažno neguje kulturu sećanja, i to je naša obaveza i dužnost jer su žrtve dale ono najvrednije što mogu – svoj život, kazao je Petrašinović.

Po njemu u trenucima svetske krize, kada svedočimo tome kako je kada se izgubi mir i traju ratna dejstva, potrebno je da još više cenimo značaj i žrtvu koju su podneli svi kojih se danas sećamo i da još više cenimo slobodu koju imamo i živimo.

U ime SUBNOR-a Srbije, venac je položio predsednik Gradskog odbora ove organizacije u Kragujevcu, Željko Zirojević koji je rekao da je 132 pripadnika antifašističkog partizanskog pokreta pre 80 godina položilo život za našu sreću, slobodu, čast, nezavisnost i dostojanstvo Srbije.

– Najmlađi je imao 16,5 godina a najstariji 53 i na ovim žrtvama Srbija traje, poručio je Zirojević koji je TZR-u u ime SUBNOR-a Srbije a zahvaljujući generalnom pokrovitelju, predsedniku Republike Srbije, uručio zlatnu medalju borca za doprinos antifašizmu i patriotizmu.

Inače, spomenik Bol i prkos, vajara Dragana Panića, podignut je 4. jula 1981. godine na mestu gde se nalaze posmrtni ostaci 114 lica. Višedecenijskim istraživanjem utvrđeni su podaci za 128 streljanih osoba.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari