Udruženja logoraša iz Prijedora, Kozarca i Sanskog Mosta i Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ predstavili su juče idejno rješenje spomen obilježja koje bi trebalo da bude izgrađeno na Hrastovoj Glavici kod Sanskog Mosta, gđe su 1998. godine iskopani posmrtni ostaci 124 prijedorska Bošnjaka. Predsjednik Skupštine opštine Prijedor Azra Pašalić, koja je prisustvovala obilježavanju 18. godišnjice stradanja Bošnjaka koji su na Hrastovu Glavicu dovezeni iz logora Omarska, rekla je da će i građani dati svoj doprinos izgradnji ovog spomen obilježja.

– Ovdje sam da odam dužno poštovanje žrtvama. Svaka žrtva se mora poštovati isto kao što se svaki počinilac mora kazniti. Svaki zločinac ima ime i prezime i zločini se ne smiju generalizovati – poručila je Pašalićeva.

Ona je istakla da se suživot mora nastaviti, a da se na ovako tužne datume treba opominjati nemilih događaja iz prošlosti kako se oni nikad i nikom ne bi ponovili. U procesu identifikacije u nekoliko slučajeva došlo je do grešaka, pa su tijela ponovo iskopavana, što je kod članova porodica izazivalo ogorčenje i sumnje u rad organa nadležnih za traženje nestalih. Osim 124 tijela iz 1992. godine, u ovoj jami su nađena i dva tijela iz Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari