Objavljen Vodič kroz zakone o informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) objavio kratak vodič kroz dva zakona koje obuhvata rad te institucije.

Vodič, kako se navodi u saopštenju, sadrži sve osnovne termine i sažeta objašnjenja u cilju boljeg razumevanja oba zakona koja se odnose na pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Vodič pokriva pitanja koja se kreću od nekih osnovnih pojmova kao što su „Šta su informacije od javnog značaja“, „Šta treba da sadrži žalba i kako se ona podnosi“ i „Kakvu odluku Poverenik donosi“ u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

U njemu se nalaze i pitanja kao što su „Šta je podatak o ličnosti“ i „U slučaju povrede mojih podataka o ličnosti, mogu li tražiti naknadu štete“ vezana za Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Besplatna verziju vodiča u elektronskom formatu je na sajtu Poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari