Obradović: Stati na put gušenju medija 1Foto: Medija centar

Očekujem da jedna od posledica mog protesta bude to da novinarska udruženja, medijske asocijacije, nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima, zainteresovani pojedinci, formulišu zajedno jasne zahteve Vladi Srbije kako bi se stalo na put daljem uništavanju slobodnih medija, izjavio je vlasnik Vranjskih Vukašin Obradović.

Očekujem da se to i desi jer vlast mora da preuzme odgovornost za ono što se dešava na medijskoj sceni, odnosno, mi moramo da ih nateramo da to učine, rekao je Obradović za portal NUNS.

Obradović je, kako je saopšteno, nedelju dana od gašenja novina Vranjskih i šest dana od štrajka glađu, na pitanje da li mu se obratio neko iz opštinske uprave, odgovorio odrično ocenjujući da su ti ljudi dobrim delom i inicirali ono što se događa sa Vranjskim.

On je napomenuo da ga zvanično nije kontaktirao niko iz vrha vlasti, ali je dodao da je imao jedan telefonski poziv od koga nije bilo nikakvog efekta.

Upitan kako razume saopštenje Vlade Srbije povodom njegovog štrajka glađu, Obradović je ocenio da je to još jedan dokaz da se u odnosu vlasti ne nazire namera da se bilo šta promeni prema onom delu medija i novinara koji nisu pod njihovom kontrolom.

Obradović je rekao i da ima razumevanja za predsednicu vlade, jer je pravi, istinski predsednik vlade, ujedno i ministar informisanja, bio tih dana u Njujorku, zauzet važnijim poslovima.

Ona je bila primorana da se snalazi u situaciji kojoj očigledno nije dorasla, pa joj se verovatno učinilo da bi bilo najzgodnije i po nju najbezbolnije da primeni oprobanu naprednjačku recepturu u odnosu prema medijima: poluistine, etiketianje, uvrede, pretvaranje novinara u političke protivnike, smatra Obradović.

Obradović je naveo i da je predsednica vlade iskoristila informacije o Vranjskim koje su joj prosledili poreski inspektori, ali i da je to učinila uz falsifikovanu interpretaciju realnog stanja kada su u pitanju sredstva koja su Vranjske dobijale od Republike i lokalne samouprave.

Cilj je bio da se ovim brojkama prikrije činjenica da se projektno sufinansiranje pretvorilo u način prelivanja para građana Srbije u podobne medije, a da je javni interes pretvoren u partijski, ukazao je Obradović.

Obradović je rekao i da mu je drago što se na primeru podrške Vranjskim uverio da se prevario kada je smatrao da je kod novinara nepovratno izgubljena energija u svakodnevnom mrcvarenju, ponižavanju, pritiscima i pretnjama.

On je istakao da mu se čini da uprkos svemu nema prava da sada odustane i da će se boriti koliko god bude imao snage.

Očekujem da ovu bitku nastave naše mlađe koleginice i kolege. I siguran sam da će tako i biti. Bio sam najsrećniji, neka mi oproste ostali, kad sam u prvim redovima protesta #StojimUzVranjske video divne devojke i mladiće iz CINS, KRIK, BIRN i drugih medija, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari