Obradović zaključan u redakciji Vranjskih, štrajkuje glađu 1Foto: N1

Nakon što je u ponedeljak objavio prestanak izlaska štampanog i onlajn izdanja vlasnik i glavni urednik nedeljnika Novine Vranjske Vukašin Obradović, danas prepodne počeo je štrajk glađu u prostorijama redakcije.

On odbija svaku komunikaciju a isključen je i njegov mobilni i telefoni u redakciji.

„Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće“, naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih. Obradović je naglasio da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

„Nisam, nažalost, imao mnogo uspeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata“, rekao je Obradović.

Uprkos pokušajima da sa Obradovićem stupimo u kontakt on nije otvarao vrata redakcije. Nakratko se pojavio kada je ispred redakcije došao poznati vranjski advokat Dragan Nikolić da ga zamoli da prekine štrajk glađu.

– U redu, kratko je odgovorio kroz odškrinuta vrata Obradović, odbijajući da da izjavu kolegama iz okupljenih medija koji su se našli ispred redakcije lista.

Tokom popodneva u Vranje su stigli i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i sekretar Svetozar Raković, verovatno u nameri da ubede vlasnika Vranjskih da prekine štrajk glađu s obzirom da se ne nalazi u takvom zdravstvenom stanju da podnese „ovako veliki rizik“.

– Ugašen je svetionik koji je pune dvadeset tri godine osvetljavao medijsko nebo na jugu Srbije. Posle loše sudbine koja je zadesila OK Radio ovo je još jedan nemili događaj po javnost na jugu Srbije. Pamtiće se vreme jedne vlasti koja je umorila slobodno mišljenje, rekao je za Danas poverenik NUNS i član redakcije lista Radoman Irić.

Javnost u Vranju i dalje je u šoku i sa nevericom je primila vest o štrajku glađu vlasnika Vranjskih. Odbornik DS u Skupštini grada Perica Janković za Danas je ocenio da se radi o „hajci koju je teško preživeti, a da to nije radio ni režim Slobodana Miloševića u kojoj je ministar bio Aleksandar Vučić, aktuelni predsednik Srbije“.

– Sve ovo dobro govori o tome šta se sprema u Srbiji, a već se dešava u Vranju, naveo je Janković.

Nedeljnik Novine Vranjske je poslednjih meseci zbog otvorenog pisanja o lokalnoj vlasti koju predvodi koalicija oko SNS uz učešće socijalista bio pod stalnim političkim pritiskom, a usledila je i finansijska blokada od strane oglašivača i poslovnih partnera zbog čega je vlasnik lista objavio stečaj.

REAGOVANJA:

NUND i NDNV: Posledica dugotrajnih pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da je gašenje nedeljnika Vranjske „jednog od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u Srbiji“, direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce. „Nažalost, veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima i kampanjama gušenja, pri čemu se vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa“, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi su konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i da im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu. 

UNS solidaran sa Obradovićem

Udruženje novinara Srbije izrazilo je solidarnost sa osnivačem novina Vranjskih Vukašinom Obradovićem i pozvalo ga da taj štrajk prekine. „UNS traži od Poreske uprave Vranja i Srbije, čiji su službenici prema rečima Obradovića već nekoliko nedelja u Vranjskim novinama, da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole tog medija“, navodi se u saopštenju UNS i dodaje udruženje već godinama traži od vlasti da zakonski ustanovi obaveznih dva odsto izdvajanja iz lokalnih budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja. „U protivnom postoji ozbiljna pretnja daljeg gašenja lokalnih medija, bez kojih nema demokratskog društva“, naveo je UNS.

Šutanovac pisao Mekalisteru

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, u svojstvu člana predsedništva Partije evropskih socijalista, pisao je kolegama iz predsedništva PES, poslanicima Evropskog parlamenta, izvestiocu za Srbiju Dejvidu Mekalisteru i Evropskoj komisiji povodom gašenja Vranjskih novina i štrajka glađu koji je pokrenuo njihov glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović. U pismu navodi da su usled velikog pritiska, stalnog progona, finansijske ucene i organizovane kampanje, kojom su rukovodile Vlada i lokalne vlasti, ugašene „Vranjske novine“, jedan od najprominentnijih listova u Srbiji. Šutanovac u pismu navodi da takvi događaji „pale alarm u oblasti medijskih sloboda i slobode govora“, te da je Obradovič počeo štrajk glađu zbog progona kojem je bio izložen u prethodnom periodu. Predsednik DS je obrazložio da su „Vranjske“ samo jedan od brojnih medija, pogotovo lokalnih, koji su pod direktnim pritiskom Vlade, kao i da su ljudi bliski režimu kupili većinu lokalnih medija, a da su onima koji su objektivni presečeni tokovi finansiranja.

Odluku o budućnosti Vranjskih prepusti građanima Vranja

Kragujevac

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ pozvalo je vlasnika novina Vranjskih i jednog od osnivača tog udruženja da prekine štrajk glađu i da odluku o budućnosti Vranjskih prepusti građanima Vranja i ostane saborac za slobodu medija. Konstantni politički pritisci bilo da dolaze iz vlasti ili opozicije, uslovi u kojima rade i preživljavaju lokalni mediji godinama unazad, proganjanja poreskih i tržišnih inspekcija, primena sile „velikih“ nad malima, „važnih“ nad manje bitnijima rezultirale su prestankom postojanja novina Vranjske i odlukom Vukašina Obradovića, vlasnika novina i jednog od osnivača Poslovnog udruženja „Lokal pres“ da stupi u štrajk glađu, navodi udruženje u saopštenju. Lokal pres konstatuje da gašenje jednog od najuglednijih i najuticajnijih lokalnih medija mora biti znak za uzbunu u celom društvu, a naročito u Vranju gde se nedeljama već od pojedinih lokalnih moćnika moglo čuti da će Vranjske biti ugašene. „Lokal pres“ čvrsto stoji uz Vranjske i Vukašina Obradovića, a očekujemo da to učine i Ministarstvo kulture i informisanja i međunarodne novinarske organizacije jer tamo gde nema medijskih nema ni ljudskih sloboda“, poručuje se u saopštenju.

Levica uz Vranjske

Levica Srbije podržava Vukašina Obradovića u njegovoj borbi kao i redakciju Vranjskih i poručila u saopštenju da će uvek biti uz novinare koji brane pravo na objektivno i istinito informisanje. Levica Srbije podseća da smo nakon „napada lažnih levičara iz stranke Vučićevih slugu Pokreta Socijalista Aleksandra Vulina na urednika portala KRIK Stevana Dojčinovića, svedoci novog koraka režima ka gušenju istine i pravde u ovoj zemlji“. Danas su prestale da izlaze Vranjske novine, jedini objektivni i nezavisni nedeljnik na jugu Srbije. Zbog toga je glavni urednik Vranjskih Vukašin Obradović stupio u štrajk glađu, kao poslednjim pokušajem slobodnog čoveka da odbrani istinu i pravo na mišljenje i rad, navodi se u saopštenju. Poručuje je da podržava Vukašina u njegovoj borbi kao i redakciju Vranjskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.