tako bi moglo, makar približno, da se opiše aktuelno stanje u romskim naseljima od Leskovca do Lebana, Vlasotinca, Bojnika i Medveđe. Na jednoj strani je primetno višedecenijsko siromaštvo, drugde se uočava stanje raskoši. To ne kriju ni sami romski aktivisti. Ipak, ako celina govori sve, a može tako i biti, prilike među Romima juga Srbije su i dalje vrlo nepovoljne.

tako bi moglo, makar približno, da se opiše aktuelno stanje u romskim naseljima od Leskovca do Lebana, Vlasotinca, Bojnika i Medveđe. Na jednoj strani je primetno višedecenijsko siromaštvo, drugde se uočava stanje raskoši. To ne kriju ni sami romski aktivisti. Ipak, ako celina govori sve, a može tako i biti, prilike među Romima juga Srbije su i dalje vrlo nepovoljne. Mnoga naselja su zapuštena, bez kanalizacije, često i bez vode, a nemali broj porodica živi u udžericama sklonim padu.
Slikovit primer je Mesna zajednica ,,Marko Crni’’ u kojoj živi oko 11.000 stanovnika, među kojima je više od 2.500 romske nacionalnosti, koja se suočava sa ,,urbanističkim haosom’’, koji preti da dovede do posledica neslućenih razmera – ističe predsednik Saveta MZ ,,Marko Crni’’ Slobodan Stanojković, koji je pre nekoliko godina dobio oktobarsku nagradu grada za doprinos u rešavanju komunalnih problema.
Zbog ogromnih deponija smeća, posebno u Đermanovićevoj ulici, jedno vreme je obezbeđivao čuvar i bila pod video nadzorom! Takvu, krajnje nepovoljnu sliku objašnjavaju i lošom komunkacijom sa predstavnicima lokalne samouprave.
Drugi slikovit primer su podaci Centra za socijalni rad, gde je minule godine 1.041 lice primilo jednokratnu pomoć u iznosu od 3.785.000 dinara, a ove godine će ta suma biti povećana za 30 odsto.
– Među korisnicima socijalne pomoći najčešći su Romi od kojih je 90 odsto socijalno ugroženih i u čijim porodicima ima i obolelih članova – kaže Snežana Milojković, direktorka Centra za socijalni rad u Leskovcu.
Drugačija, mnogo lepša slika je kada su svadbe, jer su veoma bogate i ima više stotina zvanica. Neizostavna je tradicionalna bleh muzika, a svadbeni običaji traju po nekoliko dana. Sve se to odvija uz mnoštvo foto i TV snimatelja, koji kasnije prave prebogate albume i filmove za večito sećanje u danima kada prođu godine mladosti i derta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari