Kvalitet obrazovanja na mađarskom jeziku u Vojvodini je u stalnom opadanju, konstatovano je na okruglom stolu o obrazovanju i vaspitanju na maternjem jeziku Udruženja mađarskih pedagoga Vojvodine.

Taj trend koji je uočljiv u poslednjih nekoliko godina može imati kobne posledice i sa stanovišta opstanka zajednice, ocenjeno je u diskusiji, uz podatak da se i broj odeljenja sa mađarskim nastavnim jezikom u osnovnim školama smanjuje. Trenutno ih je 891, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za 28, dok je broj đaka manji za 235, i ove godine ih nastavu na mađarskom pohađa 15.575.

Sa druge strane, ukidanjem mađarskih odeljenja ukidaju se i radna mesta za mađarsko nastavno osoblje, pri čemu, Srbija nema nikakav adekvatan socijalni program za taj problem. Nešto bolja situacija u pogledu obrazovanja je samo u sredinama u kojima mađarska zajednica čini većinsko stanovništvo.

Razlozi smanjenja broja učenika u mađarskim odeljenjima širom Vojvodine jesu posledica problema koji je evidentan gotovo u celoj državi, posebno Vojvodini – starenje stanovništva, smanjivanje broja novorođenih, iseljavanju mladih, ali i problema sa kojim se susreću samo pripadnici manjinskih zajednica – asimilacija.

Veliki broj roditelja, sa druge strane, svoju decu upisuje u odeljenja sa srpskim nastavnim jezikom, smatrajući da će tako imati bolju perspektivu u karijeri. Između 15 i 20 odsto dece u osnovnim školama, čiji je maternji jezik mađarski, pohađa nastavu na srpskom jeziku.

Zbog smanjenja broja dece, često se spajaju mađarska i srpska odeljenja, iako prema Zakonu o obrazovanju Ministarstvo može odobriti i otvaranje odeljenja sa manje od 15 učenika. Takvo spajanje nastave na dva jezika je direktan put ka asimilaciji, ocenjeno je na skupu.

Na sve to, mađarsku zajednicu treba da zabrine i podatak da su u vojvođanskim osnovnim školama nastavnici koji predaju na mađarskom jeziku najmanje edukovani, te da u smo 75,5 odsto slučajeva imaju odgovarajuće obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari