Obuka direktora škole 1Foto: Fonet / Arhiva

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas
da od januara počinje obuka i licenciranje direktora i da je to predviđeno u budžetu.

Oko trećine ljudi ima loše ocene u spoljnim proverama škola, a sa druge strane imamo izuzetno dobre direktore škola.

On je najavio da će uskoro u 200 škola u Srbiji, početi realizacija projekta koji se odnosi na obuku svih zaposlenih u ovim obrazovnim ustanovama.

Šarčević je rekao da će biti sprovedena osnovna obuka da bi se prešlo na elektronski dnevnik, a zatim i na elektronsko izdavanje svedočanstava i vođenje dokumentacije.

Prema njegovim rečima, u toku je izrada sistemskih zakona, kao što je Zakon o obrazovanju sa svim posebnim zakonima o predškolskom, osnovnom, srednjem obrazovanju, sa modelima
vezanim za gimnaziju, za srednje stručno i dualno obrazovanje.

Kada je reč o gimnazijama, nastavlja rad na projektima kao što je nacionalna matura, počeće rad na projektu međunarodne mature, a „dualno obrazovanje je možda i najviše odmaklo“.

Prilikom izrade plana upisa za fakultete, a mnogo više za srednje škole, vodićemo računa šta je interes privrede i lokalnih samouprava, rekao je Šarčević.

On je najavio da će sledeće godine, na 15 državnih fakulteta, biti upisano 700 studenata IT sektora više nego ove godine, koji će se školovati o trošku države.

Takođe je najavio izgradnju predškolskih ustanova pomoću kredita Svetske banke od 50 miliona dolara i to isključivo u mestima gde je mali obuhvat dece od tri do šest godina i
dodao da će menjati nastavne planove i programe za predškolce.

Šarčević je rekao i da je cilj da se rasterete osnovci od nepotrebnog i najavio da su u planu izmene nastavnog programa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari