Očekuje se niži upisni prag u srednje škole 1Foto: Ministarstvo prosvete

Na završnom ispitu iz srpskog jezika učenici osmog razreda imali su u proseku 10,73 poena, iz matematike 11,89, a što se tiče trećeg testa najbolje su uradili hemiju, gde je prosek na nivou Republike 16,06 bodova.

U odnosu na prošlu godinu rezultati su nešto niži, što će uticati na smanjenje upisnog praga u nekim obrazovnim profilima, rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, na današnjoj konferenciji za novinare povodom upisa u srednje škole.

Prema njegovim rečima, prosečan broj poena na testu iz fizike je 15,57, iz geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59, od mogućih 20 poena. Ovo su rezultati učenika koji su završni ispit polagali na srpskom jeziku.

Kada je reč o proseku Republike, uključujući i učenike koji su malu maturu polagali na jezicima nacionalnih manjina prosečan broj poena iz maternjeg jezika je 10,73, iz matematike 11,79, iz biologije 13,80, geografije 14,52, istorije 13,46, fizike 15,46 i hemije 15,99 poena.

Analiza pokazuje da se prema prosečnom ostvarenom broju poena i imajući u vidu da je ove godine promenjeno bodovanje, očekuje da prag bude niži u proseku za 1,80 poena, zbog čega Pašić savetuje da učenici u vrhu liste želja navedu i profile za koje je lane bilo potrebno nekoliko bodova više.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kaže da je ove godine na maloj maturi ostvaren za nijansu lošiji rezultat, te da će analiza tek pokazati da li je reč o znanju ove generacije ili je na to uticala činjenica da je u testovima iz srpskog jezika u nekim pitanjima bio promenjen redosled tačnih odgovora.

Pašić je rekao da učenici nemaju razloga za brigu jer u srednjim školama ima oko 11 odsto više mesta nego đaka stasalih za upis.

V.d. ministra prosvete Đorđe Milićević je precizirao da u srednjim školama ima ukupno 75.853 mesta, od čega 24 odsto u gimnazijama, 11 odsto u području rada elektrotehnika, a po 10, 4 odsto u ekonomiji, pravu i administraciji i u području mašinstvo i obrada metala.

Prema Milićevićevim rečima, najveći indeks popularnosti prošle godine su imali gimnazijski smerovi u Novom Sadu i Beogradu, a veliko interesovanje je bilo i za medicinske škole u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Zemunu.

Milan Pašić je rekao da će i ove godine lista želja moći da se podnese i elektronski preko portala Moja srednja škola i da će učenici moći na unose izmene do petka, 30. juna u 15 sati. Konačni raspored učenika po obrazovnim profilima, smerovima gimnazija i srednjim školama biće objavljen 3. jula, od 8 sati. Popunjavanje liste želja i upis u srednju školu moći će preko portala da urade i svi oni koji se trenutno nalaze u instranstvu.

Na konferenciji za medije su izneti još neki statistički podacu u vezi sa upisom. Malu maturu je polagalo 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99,7 odsto generacije i 1.137 polaznika funkcionalog osnovnog obrazovanja odraslih, a od tog broja na ispit je izašlo 72 odsto prijavljenih.

Prvostepenim upisnim komisijama je podneto 4.314 prigovora, od čega je 684 usvojeno, dok su drugostepene komisije od primljenih 810 prigovora procenile da je 60 bilo opravdano.

Predstavnici Ministarstva prosvete pohvalili su se da je ove godine povećan broj skening centara i da su dan ranije nego što je bilo planirano objavljeni preliminarni rezultati.

Rekli su i da je objektivnost pri pregledanju povećana u odnosu na prethodni period, zahvaljujući praksi da jedan zadatak pregleda po dva nastavnika. Ako se ne slože, odluku donosi treći pregledač.

Na testovima iz maternjeg jezika za 9.394 zadatka (oko tri odsto) je rađena arbitraža, kao i za 3.702 zadatka iz matematike (dva odsto).

Najviše usaglašavanja je bilo pri pregledanju testova iz albanskog i bosanskog jezika, kao i u testu iz matematike na albanskom jeziku.

Ulaganje

V.d. ministra prosvete Đorđe Milićević je istakao da su u cilju realizacije završnog ispita, kao i samog procesa digitalizacije, sredstva su obezbeđena u budžetu i sagledavajući celokupan projekat, za četiri godine (od 2020. do 2023.) uloženo je 177 miliona dinara u softvere za završni ispit i portal Moja srednja škola, a 136 miliona dinara za opremu koja podrazumeva štampače sa licencama, skenere, monitore, bar kod čitače i laptopove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari