Birači u Srbiji su na nedeljnim parlamentarnim izborima rasuli glasove na 20 političkih partija, ne ostavljajući nijednoj grupi dovoljno snage da vlada sama, ocena je američke štampe. Ipak, vodeća agencija Asošijeted pres ističe da, iako je ultranacionalistička Srpska radikalna stranka osvojila najviše glasova, nekoliko prodemokratskih partija ima dovoljno poslanika da formira novu vladu – ukoliko pomire međusobne razlike.

Birači u Srbiji su na nedeljnim parlamentarnim izborima rasuli glasove na 20 političkih partija, ne ostavljajući nijednoj grupi dovoljno snage da vlada sama, ocena je američke štampe. Ipak, vodeća agencija Asošijeted pres ističe da, iako je ultranacionalistička Srpska radikalna stranka osvojila najviše glasova, nekoliko prodemokratskih partija ima dovoljno poslanika da formira novu vladu – ukoliko pomire međusobne razlike. Američka štampa prenosi i ocene da su u poređenju s prethodnim izborima 2003, demokrate predsednika Borisa Tadića najveći pobednici jer su udvostručili broj mesta u parlamentu, a ističe se i uspeh novoformirane liberalne koalicije na čelu s Čedomirom Jovanovićem koja je „iznenađujuće ušla u parlament“.

Uloga novčanika

Srbi su u nedelju pre nego na osnovu toga da li hoće u prošlost ili budućnost odlučivali prema sadašnjici – stanju svog novčanika, komentarišu nedeljne parlamentarne izbore u Srbiji češki, poljski i slovački mediji, a prenosi Beta. Češke Hospodaržske novini ocenjuju da najveći suparnici nisu bile političke stranke među sobom, već ogromna apatija i razočaranje. „Dosadašnji tok tranzicije razočarao je stotine hiljada Srba. Reči o nekoj veoma udaljenoj mogućnosti da uđu u EU u boljem slučaju izazovu osmeh“, konstatuje dnevnik.

Lidove novini ističu da je za Brisel važniji sastav nove vlade nego sami izbori. „Evropske zemlje se nadaju da će nova srpska vlada biti pragmatičnija i izabrati zapadni put u zamenu za Mladića, umesto izolacije s njim“, piše češki list. Dnevnik ističe i evropsku nervozu zbog Kosova, jer Brisel strahuje da bi vlada radikalnih nacionalista značila da bi Rusija na zahtev Srbije mogla da u Savetu bezbednosti UN blokira pokušaje da se Kosovo osamostali.

Kosovo je jedna od središnjih tema, pa AP podseća na predizborna strahovanja Zapada „da bi nastala kriza ako bi radikali izašli kao potpuni pobednici, a Kosovu bila data nezavisnost“, ocenjuje AP. Dodaje se i da rezultat izbora ukazuje da bi svako prihvatanje plana UN za Kosovo bilo teško i da će najverovatnije biti odlagano do formiranja nove vlade.
Pobeda radikala srušila je nade Zapada da će se zemlja koja se smatra odgovornom za ratove vođene tokom 1990. konačno odreći nacionalizma, ocenjuju vodeći britanski mediji izborne rezultate u Srbiji. Tajms najavljuje iscrpljujuće formiranje vlade koje bi moglo da potraje nedeljama, ali i da će prvi izazov novog kabineta biti određivanje budućeg statusa Kosova. Naslov londonskog Gardijana „Srbija na ivici noža u odlučujućim izborima“ vrlo rečito najavljuje višenedeljnu političku trgovinu do koje će izvesno doći pri sastavljanju buduće vlade. Gardijan naglasak stavlja na poziciju još aktuelnog premijera Vojislava Koštunice i njegove DSS; moraće, smatra list, da odluče da li će u koaliciju s ekstremistima u vidu SRS, ili proevropskom DS.
Uz naznaku da pobeda radikala daje veoma malo šansi da formira vladu, Rojters ocenjuje da su posle nedelje splasle nade EU i SAD da će, kada se bude raspravljalo o ključnim pitanjima kao što su status Kosova i mogućnost članstva Srbije u EU, na njenom čelu imati demokratsku vladu. Kao pozitivna činjenica ističe se da su predsednik Srbije Boris Tadić i njegova DS udvostručili broj mandata. Fajnenšel tajms smatra da će nacionalisti i u narednom četvorogodištu „držati u defanzivi“ demokratski blok, a da će rezultati izbora otežati napore Zapada da predstavi plan za nezavisnost Kosova. FT dodaje da je Koštunica u dobroj poziciji da zadrži premijersku funkciju iako je njegova stranka tek treća po broju glasova.
I nemački mediji pretežno ukazuju da je nacionalistička SRS osvojila najviše glasova, ali da će vladu najverovatnije formirati demokratske i prozapadno orijentisane političke snage. U Internet izdanju magazina Špigl navodi se da se u Srbiji „ocrtava promena vlade“, jer su „ultranacionalisti doduše ponovo najjača snaga u parlamentu, ali to nije dovoljno za sastav vlade“, zbog čega je „najverovatnija koalicija demokratskog bloka“. U izveštaju Prvog programa nemačke televizije istaknuto je, kako javlja Beta, da je „učešće na izborima bilo veće nego što se očekivalo, što je delom omogućilo prednost za demokratske partije u zemlji“. Danas mediji podsećaju i da će izbori morati da budu ponovljeni ako vlada ne bude formirana u roku od tri meseca.
Moskovska TV Rusija navodi da nedeljni parlamentarni izbori treba da odrede pravac ekonomskog razvoja države, da stave tačku na sva pitanja privatizacije i pripajanja EU i da reše status Kosova. Birači su pokazali da im ne smeta što je Šešelj optužen za etnička čišćenja, a radikali, prema svemu sudeći, sami neće moći da formiraju vladu, navodi TV ocenjujući da će, partija predsednika Borisa Tadića i „konzervativni nacionalisti“ na čelu s premijerom Vojislavom Koštunicom najverovatnije početi konsultacije o formiranju koalicione vlade. Za Prvi kanal „nije isključeno“ da će Koštunica pokušati da sačuva svoje mesto i stane na čelo novog kabineta.
Pod uslovom da prevaziđu rivalstvo i nesuglasice, blok demokratskih stranaka u Srbiji koji se zalaže za integraciju u EU i NATO mogao bi da formira vladu, navodi Internet sajt rimske Republike. Milanski Korijere dela sera navodi da je, uprkos najvećem broju radikalskih glasova, pravi pobednik Demokratska stranka, te da će vladu najverovatnije formirati Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 Plus. Italijanski mediji su s iznenađenjem dočekali opstanak SPS u parlamentu, a najviše simpatija ima koalicija LDP-GSS-SDU-LSV koja je „najviše okrenuta Zapadu i jedina stranka koja se do sada otvoreno izjasnila da je spremna da prizna gubitak Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari