Očekuje se reakcija Ministarstva zdravlja 1

U saobraćanoj nesreći koja se desila u petak kod sela Džep u opštini Vladičin Han na magistralnom putu Niš – Vranje poginuo je pacijent Stojan Mitić (56), koji je ispao iz vozila Hitne pomoći Zdravstvenog centra iz Vranja.

Kako je saopštila vranjska policija, vozilo Hitne pomoći kretalo se iz pravca Niša i usled preticanja došlo je do sudara u kome su vozač i medicinska sestra pretrpeli lakše povrede, dok je pacijent nastradao kada je od siline udara iz ambulantnog vozila na auto-put ispao ležaj na kome je bio. Vozaču je određeno policijsko zadržavanje i on bi danas trebalo da bude saslušan pred nadležnim tužiocem.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Dragan Veličković, pod čijom ingerencijom je i služba Hitne pomoći, u izjavi za Danas demantovao je da je „bilo kom lekaru zabranio da daje izjave o najnovijem incidentu sa smrtnim ishodom, kako su preneli neki mediji“. Bez obzira na ovakav stav direktora, ni načelnica službe Hitne pomoći dr Danijela Ilijev nije bila dostupna za komentar o ovom teškom incidentu.

– Dok je istraga u toku, jednostavno nismo nadležni da dajemo mimo policije i tužioca bilo kakve izjave. Nesreća koja je dovela do smrtnog ishoda je za svakog lekara pa i mene lično neprijatna stvar. Očekujem nalaze istrage i tek tada ću moći da dam više informacija – rekao je Veličković.

U Vranju očekuju reakciju Ministarstva zdravlja i u najmanju ruku hitan stručni nadzor stanja pre svega voznog parka u vranjskoj Hitnoj pomoći, kao što je to u prethodnom periodu rađeno i na drugim odeljenjima gde je bilo problema u funkcionalnom poštovanju zdravstvenih standarda. O stanju u ovoj regionalnoj zdravstvenoj ustanovi koja brine o zdravlju oko 250.000 pacijenata iz sedam opština Pčinjskog i Kosovsko pomoravskog okruga, govori i podatak da je žiro račun u blokadi za 2,2 milijarde dinara. Račun za tekuće poslovanje blokiran je za više od 200 miliona dinara, po osnovu tužbi lekara i zaposlenih radnika na ime neisplaćenih nadoknada po različitim osnovama. Po nalogu Apelacionog suda u toku je ponovljeno suđenje u predmetu u kojem se dvojica lekara terete za „neadekvatni lekarski odnos“ koji je doveo do smrti petogodišnje devojčice na Odeljenju pedijatrije. U prvostepenom postupku u tom slučaju anesteziolog dr Slaviša Kanački i otorinolaringolog dr Darko Civkarovski osuđeni su na trogodišnje kazne zatvora uz zabranu obavljanja lekarske profesije u periodu od pet godina.

Ovde je zabeležen i slučaj da su javni izvršitelji po sudskoj presudi za neisplaćene zarade jednom od lekara naložili prodaju dela voznog parka. Nedavno je promenom zakonske klauzule do daljeg sprečena prodaja osnovnih sredstava (uređaja i opreme iz bolnice) koja su sada u vlasništvu države. Pacijenti tvrde da na pojedinim odeljenjima vladaju i dalje loši higijenski uslovi, da je neadekvatan kvalitet hrane u bolničkoj kuhinji, te da se javljaju i povremene nestašice lekova i sanitetskog materijala. Ministarstvo zdravlja je zbog ovakvog stanja u vranjanskom Zdravstvenom centru angažovalo lekarske timove iz Leskovca kako bi se „poboljšao nivo pružanja zdravstvenih usluga“. U Opštoj bolnici i danas postoji manjak lekara i zdravstvenog osoblja, uz određeni višak nemedicinskog osoblja, što je problem koji je nasledilo ovo rukovodstvo.

Da li je rešenje u centralnom Hirurškom bloku

Zdravstveni centar u Vranju je jedna od retkih ustanova paviljonskog tipa. Odavno je započeta izgradnja centralnog Hirurškog bloka čiji radovi su u više navrata odlagani zbog nedostatka novca. Najavljeno je da bi uz investiciju od 4,2 miliona evra ti poslovi u ovoj godini mogli da budu završeni. „Uz ovakve slučajeve, ne znamo da li je možda rešenje u boljoj povezanosti sa Kliničkim centrom u Leskovcu, pa sada i u Nišu. Ako ništa drugo, manje će nas od neizvesnosti koštati da od države dobijemo helikoptere pa da pacijenti odlaze u susedne gradove na lečenje. Ovo je više neizdrživo – ocene su javnosti u Vranju nakon poslednjeg tragičnog incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari