Nacionalni savet Albanaca (NSA) najavio je da od danas u svim osnovnim školama na području tri opštine juga Srbije neće biti održavani prvi časovi u znak protesta zbog „blokade upućenih udžbenika od strane Ministarstva obrazovanja iz Prištine“. U saopštenju NSA se navodi da je do ovakvog koraka došlo nakon sastanka predstavnika NSA i direktora pre svega osnovnih škola.

U saopštenju se dodaje da je „donacija kosovskog Ministarstva obrazovanja od 103.222 udžbenika za osnovne škole blokirana od 10. septembra na carinskom terminalu u Preševu, a da se u međuvremenu nastava u školama na albanskom jeziku odvija bez udžbenika“.

Bojkot nastave, odnosno neodržavanje prvog časa u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, ostaće na snazi dok se sa carinskog terminala ne propuste udžbenici sa Kosova, namenjeni učenicima ovdašnjih škola. Niko od članova NSA nije bio spreman da komentariše činjenicu da li su „udžbenici upućeni kao donacija iz Prištine prošli proveru i dobili saglasnost Ministarstva prosvete Srbije“.

Prethodno je u Ministarstvo prosvete, u koordinaciji sa NSA i nadležnim prosvetnim organima na jugu Srbije, a u vezi procesa kontinuiranog rešavanja problema nedostatka udžbenika na albanskom jeziku, dalo suglasnost na autorske projekte u ovoj oblasti koji su uradili profesori Albanci iz Bujanovca i Preševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari