"Od građana prave nasilnike, od batinaša žrtve": Ekološki front Novi Sad posle saslušanja Novosađanina kome su klečali na vratu 1Foto: 021.rs

Političkom progonu novosadskih aktivista, posle zastrašivanja i pritisaka, batinjanja, laži i konstrukcija po režimskim medijima, priključilo se Osnovno javno tužilaštvo Novi Sad, “štancovanjem” krivičnih i prekršajnih prijava, dok se za batinaše koji su klečali na vratu tek “prikupljaju podaci”, saopštavaju iz Ekološkog fronta u Novom Sadu.

Kako kažu, selektivnom primenom zakona i pravde, prvi je saslušan Novosađanin Milorad Ljeskovac, kojeg su u julu ove godine brutalno pretukli i uhapsili pripadnici privatnog obezbeđenja, mimo svih zakona i procedura i uz asistenciju policije.

Fotografija na kojoj se vidi kako mu privatno obezbeđenje kleči na vratu, obišla je Srbiju i region, te postala simbol sukoba koji su se desili krajem jula pri izglasavanju novog Generalno urbanističkog plana do 2030. godine u Novom Sadu.

„Uznemirena javnost do danas nije saznala da li je pokrenut proces protiv batinaša koji su Miloradu ugrozili život klečanjem na vratu, protiv policajca koji im je ustupio deo svoje opreme – lisice, kao i protiv nadležnih koji su dozvolili da u centru Novog Sada nepoznata parapolicija sprovodi silu i hapšenje. Osim nadležnog tužilaštva koje selektivnim i netransparentnim postupcima dovodi u pitanje svoju nezavisnost, do sada nismo čuli ni mišljenje republičkog zaštitnika građana Zorana Pašalića koji je imao više od tri meseca da pregleda video zapise događaja od 21. jula ispred Izvršnog veća u Novom Sadu, te da nam objasni ko sve može da nas fizički zlostavlja i hapsi, javno i u prisustvu visokih policijskih i političkih funkcionera“, kaže sa u saopštenju Ekološkog fronta.

Uz ćutanje republičkog zaštitnika građana, kažu da nisu dobili ni odgovor od Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova o tome kakvu ulogu, i po čijem naređenju, je odigrala novosadska policija tokom asistiranja parapoliciji – privatnim batinašima.

Masovnost krivičnih i prekršajnih prijava protiv građana koji su iskoristili sve zakonske, pa zatim i vaninstitucionalne mehanizme borbe, da ukažu na štetnost skupih projekata, ima za cilj kako smatraju, da obeshrabri i zaplaši građane u izražavanju mišljenja.

„Miloš Vučević nije propustio nijednu priliku da svoje sugrađane vređa i nipodaštava, i to rečnikom nedostojnim i kočijaša, a preko huškačkih medija. Krenulo je dublje, pritiskom iz institucija, te se od građana prave nasilnici i iscrpljuju po konstruisanim procesima. Na spornim događajima, potpuno nejasno zašto, bio je prisutan, šef njegovog kabineta Žarko Mićin, nekada i sam pripadnik službe obezbeđenja. Tužilaštvu i javnosti je očigledno, slučajno ili namerno, promakla njegova uloga.  Šta je radio šef kabineta sa batinašima iz privatnog obezbeđenja ispred Skupštine APV-a“, nastavljaju dalje iz Ekološkog fronta.

"Od građana prave nasilnike, od batinaša žrtve": Ekološki front Novi Sad posle saslušanja Novosađanina kome su klečali na vratu 2
Foto: Ekološki front

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Novom Sadu pokrenulo je 14 postupaka protiv aktivista i građana zbog nasilja na protestu ispred zgrade Skupštine Vojvodine, 12. jula ove godine, objavio je danas 021.rs.

Ovo saopštenje potpisuju neformalne građanske inicijative i organizacije: Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Dunavac-Šodroš, Sačuvajmo Liman od betona, Šodroš Survivor kamp i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari