Od početka godine 838 intervencija vatrogasaca na području juga Srbije 1Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Samo prošlog vikenda pripadnici Vatrogasno spasilačkog batoljona iz Vranja intervenisali su 32 puta, a najčešće su u pitanju bili požari na otvorenom prostoru.

Najviše požara i dalje se registruje na području opština Bujanovac, Preševa i Vranja, a građani neoprezno pale strnjišta, uprkos zaprećenim novčanim kaznama, pa su onda primorani da intervenišu vatrogasna vozila kako bi sprečila ozbiljnije širenje vatrene stihije.

Prema zvaničnim podacima iz Vatrogasno spasilačkog bataljona sa sedištem u Vranju, koji pokriva područje sedam opština u Pčinjskom okrugu od početka godine registrovano je 838 intervencija.

U poslednja dva meseca registrovana je gotovo polovina od ukupnog broja izlaska na teren pripadnika ove jedinice, a u najvećem broju slučajeva radilo se o paljevinama na otvorenom prostoru koje su lokalizovane brzom intervencijom.

Iz Vatrogasno spasilačkog bataljona navode da je u 99 odsto slučajeva uzrok požara ljudski faktor, pa upozoravaju građane da i sada tokom jeseni postoji opasnost od požara na otvorenom.

Kazne za izazivače paljevina prema novim zakonskim merama iznose od 50 do 100.000 dinara, ali to često ne sprečava neodgovorno ponašanje ljudi na otvorenom prostoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari