Dom zdravlja Subotica: Od sredine jula pokretni mamograf u naselju Bajmok 1Dom zdravlja Subotica, foto: J. Patarčić/Danas

„Bez obzira što je namenjen meštankama ruralnih sredina Bajmoka i okolnih naselja, i žene iz Subotice, koje budu izrazile želju za preventivnim pregledom mogu da zatraže termin kod svog izabranog lekara“, rekla je specijalistkinja urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći Mihaela Budimski Soldat.

Klinički centar Vojvodine će od sredine jula meseca ustupiti Domu zdravlja Subotica pokretan mamograf koji će biti stacioniran u naselju Bajmok.

Ona navodi da sve žene koje su starije od 41. godine mogu da zakažu preventivni pregled, kao i da za pregled nije potreban uput ni zdravstvena knjižica.

„Iskreno se nadam da ćemo imati veći broj pacijenata kao u nekom ranijem periodu pre pandemije“, kaže Budimski Soldat.

Ona upozorava da je veliko opterećenje i na ambulante, a da u pojedinim ambulantama radi samo po jedan lekar.

„Do nedavno nam je nedostajalo i 17 lekara u opštoj praksi. Konkurs je stalno otvoren, a sada nam nedostaje još 13 lekara“, navodi Budimski Soldat.

Dodaje da su u Dečijem dispanzeru počeli preventivni pregledi za upis dece u vrtić, i da će tokom leta deca dolaziti na preglede kod izabranog pedijatra.

„Ove potvrde su trajne, i treba na vreme da se zakaže kod izabranog pedijatra kako bi se izbegle gužve pred septembar“, napominje Budimski Soldat.

Zbog velikih vrućina je veliki pritisak i na Službi hitne medicinske pomoći u Subotici.

„U maju smo imali veći broj oscilacija što se tiče izlaska na teren, a taj broj je rastao i na 45 intervencija dnevno“, kaže Budimski Soldat.

„Najčešće su se javljali kardiološki pacijenti. Bilo je pacijenata koji su imali povišen krvni pritisak, ali bilo je i reanimacija“, navodi Budimski Soldat.

Dodaje i da je broj kovid pozitivnih pacijenata znatno manji i da u kovid ambulanti dnevno imaju oko 30 pregleda i 5-10 pozitivnih osoba koji uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari