Odakle dolaze dojave o bombama u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Lažne dojave o postavljenim bombama koje su poremetile poslovanje Er Srbije, prete da prerastu u daleko ozbiljniji bezbednosni problem.

Smanjenje broja letova za Rusiju prouzrokovalo je suprotan efekat od željenog – u prethodnih nekoliko dana četiri tržna centra u Srbiji evakuisana su zbog lažne dojave da je postavljena eksplozivna naprava, a istu poruku dobili su i u poslovnoj zgradi u kojoj su smeštene kancelarije Er Srbije.

I dok iz policije najavljuju istragu, stručnjaci za bezbednost i međunarodne odnose upozoravaju da će se teško doći do počinilaca.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije navodi da je u sektoru bezbednosti odavno zapostavljena obaveštajna komponenta.

– Posao obaveštajne komponente je da ima pouzdane i kvalitetne operativce u centrima iz kojih dolazi neprijateljska delatnost prema našoj zemlji. Kada bismo to imali mogli bismo da saznamo odakle te dojave dolaze i sa kojim ciljem se šalju. Ne možemo mi svakih nekoliko dana da sprovodimo kontradiverzionu kontrolu aerodroma ili tržnih centara. To iscrpljuje bezbednosni sistem, naglašava Stojanović.

Imajući u vidu zapostavljenost obaveštajnog sistema, dodaje on, istražni organi će teško uspeti da ustanove odakle dolaze prijave.

– Ako pretnje dolaze iz zemlje, onda bi i mogli da ih otkriju. Međutim, ukoliko pretnje dolaze iz inostranstva, onda to može da se uradi isključivo u saradnji sa obaveštajnim službama iz tih zemalja, navodi Stojanović.

Pretnje su, sudeći prema saopštenju MUP-a, došle iz inostranstva. Konkretno, mejlovi su stigli sa servisa „Protonmail“, mejl servisa koji je baziran u Švajcarskoj. Kako su naveli, operativni podaci ukazuju da su pretnje upućene sa teritorije Ukrajine i još jedne evropske zemlje. Isto to je tokom jučerašnjeg dana gostujući na RTS-u ponovio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, dodajući to što je u pitanju server u Švajcarskoj, “ne mora ništa da znači”. Prema njegovim rečima, u pitanju su hakerski napadi koji su mogli da budu poslati sa bilo kog mesta koristeći taj server.

Vladimir Živulović, advokat i predsednik Atlantskog saveta Srbije navodi da je očigledno da su dojave u vezi sa pozicioniranjem Srbije spram rata u Ukrajini, ali i dodaje da je mnogo manje očigledno odakle hakerski napadi dolaze.

– Nemoguće je pouzdano utvrditi odakle dojave dolaze, možemo samo da spekulišemo kome je u interesu da se ugrozi bezbednost u Srbiji. Najlakše je prstom upreti u Ukrajince, ali je to isuviše jeftino. Možda je to vid upozorenja sa Zapada, a možda i poruka iz Moskve ne bi li se predupredili neki koraci koji predstoje srpskim vlastima. Znajući kako rade obaveštajne službe, može da bude bilo ko, kaže Živulović.

Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama počele su nakon što su sve zemlje Evropske unije, u sklopu sankcija, zatvorile nebo za ruske avioprevoznike. Jedine dve destinacije sa kojih je moglo da se leti iz Rusije ostale su Srbija i Turska. Dojavama je prethodila objava zamenice ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džepar koja je na tviteru napisala da je Er Srbija duplirala broj letova za Moskvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će broj letova biti vraćen na broj od pre rata, ali su lažne dojave nastavile da stižu. Tužilaštvo za organizovani kriminal nedavno je saopštilo da je pokrenulo predistražni postupak protiv N.N. lica u pravcu razotrkrivanja krivičnog dela terorizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari