Vučić: Dojave o bombama u avionima Er Srbije stižu iz EU i Ukrajine 1Foto: Beta/Milan Obradović

Ne verujem da će posledice rata u Ukrajini proći ni za tri ni za četiri godine, ukazao je Vučić, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u večerašnjem gostovanju na TV Pink.

Vučić je naveo da veruje da će se posledice rata u Ukrajini osećati tri ili četiri godine i da se taj rat odražava na Srbiju, a istakao je da i uvođenje i neuvođenje sankcija Rusiji košta Srbiju.

Kakav god ugovor da potpišemo oko energenata, verujem da će biti bolji nego što plaćaju evrospke zemlje, poručio je Vučić.

Vučić izjavio je da je pitanje da li će Srbija moći da izlazi na finansijsko tržište zbog lošijih kamatnih stopa na evropske kredite, koje su posledica rata u Ukrajini.

„Pitanje da li uopšte možemo da izlazimo na finansijsko tržište, ili ćemo da molimo nekoga od prijatelja, kao što sam to ranije činio, da nam daju jednogodišnji ugovor dok sve ovo ne prođe“, rekao je on.

On je na televiziji Pink istakao da veruje da će Srbija dobiti povoljnije uslove za ruski gas nego drugi u Evropi, ali da je nafta skuplja i da će to uticati na cenu i količine gasa.

Na pitanje koliko bi Srbiju koštalo uvođenje sankcija Rusiji, Vučić je rekao da „nas sve košta“, da mnogo košta to što ih Srbija nije uvela, a da bi uvođenje sankcija koštalo principa da Srbija ne uvodi sankcije i ukazao da je Rusija uvek pružala podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

„Naše je da se ponašamo u skladu sa međunarodnim javnim pravom i da poštujemo principe“, kazao je Vučić.

Ceo svet se menja, rekao je on i dodao da ljudi moraju da razumeju da mi ne živimo van sveta.

„Mnogo nas košta to što nismo uveli sankcije, a da ih uvdemo koštalo bi nas našeg principa da nikome ne uvodimo sankcije, jer znamo kako je to nemoralno“, ukazao je Vučić.

On je podsetio i da je Rusija od 2001. godine pružala podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

Vučić je objasnio i da letovi Er Srbije do Rusije ne donose nikakav profit, već da Srbije te letove održava iz principa.

On se osvrnuo i na dojave o bombama u tim avionima i dodao da su dojave dolazile od službi jedne zemlje iz Evropske unije i iz Ukrajine.

Vučić je poručio da, prema rezolucijama i sporazumima, niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali da ih naoružavaju sa Zapada, a obučava ih Turska, dodavši da je razumeo poruku, a pitao je sve sa Zapada koji ih naoružavaju da li su to oni isti koji traže da Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da li je u pravnom prometu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodao je da se niko ne uzbuđuje kada Hrvatska kupuje oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari