Skupština Republike SrbijeFoto: Radenko Topalović/Danas

U Domu Narodne skupštine danas se održava javno slušanje na kojem će biti predstavljeni kandidati koje je Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predložio za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić, obraćajući se Odboru za pravosuđe, čestitao je prisutnima na obavljenom poslu koji je „značajan za zemlju jer je potrebno da se obezbedi samostalnost pravosuđa, veća nego što je do sada bila“.

„Obezbedili smo uslove za samostalnost pravosuđa kroz izmene Ustava u onom delu koji se odnosi na ovu oblast, kroz uspešnu realizaciju referenduma kao i kroz dugi posao pripreme zakona. Ovo su istorijski pomaci za našu zemlju“, ocenio je Orlić.

Prema utvrđenom predlogu kandidata za prvi izbor članova Visokog saveta sudstva danas se predstavljaju izabranih šest kandidata: Jelena Vučković iz Niša, Nikola Bodiroga iz Beograda, Marina Grbić iz Beograda, Rastko Brajković iz Beograda, Aleksandar Popović iz Beograda i Srđan Stefanović iz Beograda.

„Za mene su ključne tri tačke za Visoki savet sudstva, a to su odgovornost efikasnost i integritet“, navela je Jelena Vučković, koja je istakla da u svemu ovome vidi kao kao posebno značajnu ulogu medija, „sa kojima treba uspostaviti otvoren i partnerski odnos jer jedino otvorena i jasna komunikacija daje adekvatne rrezultate u svakoj oblasti“.

Za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva, koje bira parlament, danas se predstavlja sedam kandidata: Miroslav Đorđević iz Beograda, Predrag Ćetković iz Novog Sada, Vesna Luković iz Novog Pazara, Vladimir Simić iz Beograda, Nenad Tešić iz Novog Beograda, Jelena Glušica iz Beograda i Bojan Petrović iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari