Odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka napustili su i drugo ovogodišnje zasedanje Skupštine grada. Parlamentarna većina je odbila da u dnevni red uvrsti predloge te odborničke grupe. Fahrudin Đekić, šef odborničke grupe SDA Sandžaka, ocenio je da „vladajuća koalicija nema sluha za interese građana“.


– Zašto vlast ne želi da raspravlja o bezbednosti u gradu ili o radu javnih preduzeća. Napustili smo sednicu jer ne želimo da učestvujemo u ovom cirkusu, ističe Đekić i pojašnjava da je njegova partija sedmi put predlagala da se u dnevni red gradskog parlamenta uvrste pitanja „od vitalnog interesa za građane Novog Pazara“. Predsednik odborničkog kluba SDA naglašava da insistiraju da se donese plan hitnih mera za izlazak preduzeća iz krize, razmatra bezbednost u gradu i da parlament zatraži od osnovnih i srednjih škola primenu instrukcija Ministarstva prosvete o nesmetanom održavanju nastave na bosanskom jeziku.

Muamer Bačevac, šef odborničkog kluba „Za evropski Novi Pazar“, tvrdi da je vladajuća većina bila spremna da raspravlja o svim tačkama dnevnog reda ali da „opozicija nije bila zainteresovana za kreativan rad“. Očekuje da u buduće opozicija „ozbiljnije uzme učešće i na njihove kvalitetne predloge biće pozitivno odgovoreno“.

Sa skupštinskom većinom, koju predvode Sandžačka demokratska partija (SDP) i SNS, ostali su opozicioni odbornici BDZ i BDZS, ali nisu učestvovali u raspravi. Na sednici su usvojena dva izuzetno važna dokumenta – Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu. Lokalnim akcionim planom zapošljavanja planirano je da grad sa10 miliona dinara podrži aktivne mere zapošljavanja – samozapošljavanje i obavljanje stručne prakse kod privatnih preduzetnika. Za samozapošljavanje planirano je 4,9 miliona, a za obavljanje stručne prakse 5,1 miliona dinara. Kod Ministarstva rada lokalna samouprava će aplicirati za dodatnih 4,8 miliona dinara, kojima će se finansirati obavljanje stručne prakse.

Odlukom gradskog parlamenta povećane su cene parkiranja i prevoza. Po novom cenovniku parkiranje u prvoj zoni umesto dosadašnjih 32 koštaće 35 dinara, a u drugoj sa 26 povećano je na 30 dinara po satu. Taksi i autobuski prevoz poskupeli su za 5,5 procenata. Usvojena su i plansko-programska dokumenta javnih preduzeća, ustanova i udruženja čiji je osnivač grad.

Gradska toplana je konačno dobila direktora. Posle tri ponovljena konkursa, odbornici gradskog parlamenta za direktora ovog komunalnog preduzeća imenovali su Raca Vučkovića, koji je u minulih godinu dana bio v.d direktora. Dosadašnji vršioci dužnosti direktora Kulturnog centra, Sportsko-sajamske ustanove „Pendik“ i Regionalnog pozorišta – Husein Memić, Enes Pljakić i Dušan Živanić, imenovani su za direktore. Novog direktora još uvek nema JKP „Čistoća“ i jedino objašnjenje je da se to „očekuje uskoro“. Od raspisanih šest konkursa za direktore javnih preduzeća i ustanova, imenovano je pet direktora koji su na tim mestima bili i pre raspisivanja konkursa. Na sednici je doneta i odluka o angažovanju eksternog revizora za reviziju završnog računa grada za prošlu godinu.

Za socijalno ugrožene

Šef odborničke grupe SDP Muamer Bačevac rekao je da odobrena povećanja taksi i autobuskog prevoza, kao i parkiranja neće uticati na standard građana, jer se radi o minimalnim poskupljenjima, ali da će doprineti rešavanju socijalnih problema. „Novac iz Parking servisa sliva se u kasu Grada, i tim novcem ćemo pomagati socijalnim grupama i ugroženim“, objasnio je Bačevac. U Parking servisu napominju da se radi o minimalnom povećanju cena i podsećaju da je parking u Novom Pazaru i dalje najjeftiniji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari