Odbornik grupe „Niš moj grad“ predložio hitne mere zbog porasta cena: Da se obezbede paketi za penzionere 1Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

Miodrag Stanković, odbornik odborničke grupe „Niš moj grad“ u Skupštini grada, podneo je odborničku inicijativu kojom predlaže hitne mere zbog sve većeg povećanja cena i siromaštva građana.

On je predložio da Skupština grada donese odluku da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara.

Predložio je, takođe, da se socijalno ugroženim osobama koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad, a njih je 40.079, isplati jednokratna novčana pomoć „jer im je u ovom trenutku najpotrebnija“.

U okviru inicijative je predložio da se rebalansom ovogodišnjeg budžeta predvide značajno veća sredstva za jednokratnu novčanu pomoć koja bi se sukcesivno isplaćivala socijalno ugroženim licima.

Njegov predlog je i da se „krene sa opremanjem novih radnih zona za otvaranje novih fabrika i da se obezbede veći podsticaji za investicije i rast domaćih preduzeća“.

„Кontinuirano poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica udar je na kućni budžet svake porodice u Srbiji. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Кupovina prosečne potrošačke korpe, predstavlja izazov čak i za prosečnu srpsku porodicu u kojoj oba roditelja rade“, objasnio je Stanković.

On je podsetio da rekord po poskupljenju drži povrće, potom ulje i meso.

„Višestruko poskupljenje goriva ne pogađa samo vozače automobila, već i poljoprivredne proizvođače, a samim tim utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda“, rekao je.

U Nišu je sredinom aprila poskupeo i taksi prevoz.

Gradsko veće je donelo odluku da od 1. juna poskupi gradski i prigradski prevoz za više od 30 odsto.

Veće je odobrilo „Gradskoj toplani“ poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja.

Najavljeno je i poskupljenje struje, koje je poseban udar na džep Nišlija koji se greju na taj način.

Stanković je kazao da je predložio ove mere jer gradska vlast „nema odgovor na nemoguće povećanje troškova jednostavnog preživljavanja, sa kojim se suočavaju Nišlije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari