Odbrana bi za svedoka policijskog generala kojem je Jovanjica nastavak prisluškivanja Vučića 1Foto: Pixabay/qimono

Na današnjem glavnom pretresu u predmetu Jovanjica 1 najviše puta je spomenuto ime Tomislava Radovanovića – visoko pozicioniranog policijskog službenika koji sa ovim slučajem nema nikakve direktne veze. 

NJegovo ime u sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu prvi je spomenuo branilac drugookrivljenog Sergeja Mrđe, advokat Zoran Živanović predlažući ga za svedoka. Prema njegovim rečima, sud bi trebalo da ispita Radovanovića zbog toga što se radi o načelniku Službe za specijalne istražne metode MUP-a koji se po prirodi stvari razume u veštačenje telefona. Odbrana, podsetimo, stoji na stanovištu da je telefonima okrivljenih manipulisano i da su nakadno unošeni kompromitujući sadržaji.

Radovanovićeva jedina vidljiva veza sa Jovanjicom je javno gostovanje na televiziji Prva iz oktobra prošle godine gde je o ovom slučaju govorio kao o „planu B“ paralelne strukture u MUP-u koja je za cilj imala prikupljanje podataka o predsedniku Srbije i članovima njegove porodice.

Upravo ovo gostovanje je i razlog što se predlogu odbrane usprotivio zamenik tužioca Saša Drecun. Svojim nastupom, naglasio je tužilac, Radovanović je diskvalifikovao sebe kao kredibilnog i nepristrasnog svedoka.

Radovanovića je, podsetimo, prošle godine, neposredno nakon gostovanja, za svedoka predložio i pravni tim prvookrivljenog Predraga Koluvije. Sud će naknadno odlučiti koje predložene svedoke će i saslušati.

U kratkom uvodnom izlaganju, advokat Sergeja Mrđe je ponovio većinu navoda koja je mogla da se čuje kada su se branioci ostale devetorice okrivljenih prvo obraćali sudu.

Živanović je naglasio da na dobru Jovanjica nije bila uzgajana marihuana, već industrijska konoplja, i da niko od okrivljenih nije činio organizovanu kriminalnu grupu. Sergej Mrđa je, podsetimo, donedavno bio u bekstvu, što je razlog zbog kojeg je njegov branilac tek sada iznosio uvodna izlaganja.

Mrđa se tereti da je bio desna ruka Predraga Kolivije i da je ostalim članovima grupe prenosio njegova naređenja.

Na današnjem pretresu saslušana su i dva svedoka – Mirjana Arsić i Saša Gunčarski koji su se zaposlili na Jovanjici dva meseca pre nego što je uhapšen Koluvija, a plantaža zatvorena. Oboje su potvrdili da su imali službene telefone, ali da nisu koristili aplikaciju Razgovori preko koje je, prema tvrdnji tužilaštva, organizovan posao proizvodnje kanabisa. Zbog načina na koji su svedoci iznosili svoja saznanja i „dinamike odgovora“ zamenik tužioca je uložio prigovor na njihova svedočenja.

Predrag Koluvija je uhapšen u novembru 2019. godine kada je na njegovom imanju, registrovanom za organsku proizvodnju biljaka, pronađeno ono što tužilaštvo tvrdi da je 1,6 tona marihuane. Koluvija i njegovih devet saradnika terete se za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet opojne droge. Naredni glavni pretres zakazan je za 9. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari