Odbrana: Mladić nije odgovoran 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

U nastavku završne reči na suđenju Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, predstavnici odbrane pozvali su sudije da oslobode Mladića krivice za genocid i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Odbrana nije negirala da su počinjeni zločini nad nesrbima, naglašavajući, međutim, da Mladić „nije odgovoran“, jer se „ne može povezati“ ni sa jednim od zlodela koja mu se stavljaju na teret, javlja Radio Slobodna Evropa.

Advokat Branko Lukić je naglasio da je general Mladić, po tužilaštvu, kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli, javila je Srna, a prenela RTRS. Mladić je, kako je rekao Lukić, svoj narod branio u skladu sa zakonom od neprijatelja, koji se služio islamskim fanatizmom kako bi došao na vlast.

Po braniocu, tužioci su tokom procesa odgovornim za zločine u BiH proglasili svakoga ko je  Srbin. Kao apsurd, zasnovan na selektivnom prikazivanju dokaza optužbe, branilac je naveo da bi zajedno sa Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji.

Prema njegovim rečima, tužioci su se oslanjali na propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića. On je poručio predsedavajućem Alfonsu Oriju i sudiji Kristoferu Fligeu, koji su ranije izrekli osuđujuće presude oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, koji su bili podređeni Mladiću, kao i Momčilu Krajišniku, da će im istorija suditi.

Istorija će vama suditi – da li je pravda bila zadovoljena i da li se videlo da je zadovoljena, poručio je branilac. Osvrćući se na dokazni postupak Tužilaštva, Lukić je rekao da su tužioci nastojali da generala Mladića prikažu kao superčoveka koji je „znao sve i kontrolisao svakoga u BiH“.

Po tužiocima, Srbi su sami delovali u vakuumu, a Muslimani i Hrvati bili su samo „nevini posmatrači“, rekao je Lukić. On je istakao da su, naprotiv, Srbi i Mladić bili napadani od paravojski, poput „Patriotske lige“ i „Zelenih beretki“, ali i od tzv. Armije BiH, HVO, Hrvatske vojske koja je ilegalno prešla u BiH, ali i od NATO i Unprofora koji su „stali na njihovu stranu i upotrebili smrtonosnu silu protiv Srba“.

Lukić je istakao da se SDA spremala za rat još 1990. godine pod rukovodstvom Alije Izetbegovića, koji je „došao na vlast zagovarajući islamski fundamentalizam i nadmoć nad Srbima“.

Odbrana iznošenje završne reči nastavlja sutra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari