Narednih dana, većsada je izvesno, u leskovačkom lokalnom paralementu doći će do velikih promena. Umesto predstavnika Srpske radikalne stranke, čelne dužnosti trebalo bi da preuzmu kadrovi iz DS i G17plus.

Takav zaključak se nameće i posle sednice Izvršnog odbora SPS-a u na kojoj je zaključeno da će o promenama vladajuće koalicije u gradu konačni sud izreći centrala, odnosno Izvršni odbor SPS u Beogradu.

Dan pre ovog sastanka, prema saopštenju koje su emitovali neki elektronski mediji, u Beogradu su se sastali predstavnici DS, G17plus i SPS-a. Postignut je dogovor da socijalisti promene partnera, odnosno da umesto sa radikalima, lokalnu vlast formiraju sa DS i G17 plus.

U jučerašnjem saopštenju DS i G17 plus u Leskovcu, koje su potpisali predsednici tih stranaka Slobodan Kocić(DS), načelnik Jablaničkog upravnog okruga i Branislav Đorđević(G17 plus) navodi se da je postignut dogovor na najvišem nivou u Beogradu, uz prisustvo Dušana Petrovića (DS), Verice Kalanović(G17 plus) i Branka Ružića (SPS) o zajedničkom predlogu mera u rešavanju nagomilanih problema sa kojima se trenutno suočava leskovačka lokalna samouprava. Između ostalog, spremni su projekti koji bi trebalo da iz republičke kase donesu centru Jablaničkog okruga dve milijarde dinara, upravo onoliko koliko je potrebno da se pokrije budžetski deficit i realizuju planovi za ovu godinu.

U vreme usvajanja budžeta, pre dva meseca, predsednik Gradske skupštine Živojin Stefanović(SPS) izjavio je, podstaknut oštrim kritikama opozicije, da će podneti ostavku ako Republika ne obezbedi deset miliona evra za deblokadu rada preduzeća koja finansira grad.

U subotu je treblao da bude održana zajednička konferencija za novinare predstavnika SPS, DS i G17 plus na kojoj bi bio ozvaničen sporazum ove tri stranke, ali od toga nije bilo ništa. Kako smo saznali, ključni razlog bile su brojne nedoumice u redovima SPS oko toga da li treba menjati koalicione partnere. Sada je, međutim, jasno da će do toga doći, ali po nalogu Beograda.

Raspodela odborničkih mandata

U Gradskoj skupštini Leskovca, koja ima 75 odbornika, DS ima 25 mandata, Srpska radikalna stranka 23, koalicija DSS – Nova Srbija devet, G17 plus sedam, SPS šest, dok je savezu Socijalističke narodne stranke i Socijaldemokratije pripalo pet odborničkih mesta. Na izbornoj skupštini, posle potpisivanja koalicionog dogovora, skupštinsku većinu su formirali SRS, SPS, DSS – Nova Srbija i Socijaldemokratija. Nova skupštinska većina (DS, G17plus, SPS) imala bi 38 odborničkih mesta, što je dovoljno za rad parlamenta.

 

Bahato ponašanje

Opštinski odbor DS u Leskovcu je pre nekoliko dana najoštrije osudio „neodgovorno i bahato ponašanje“ gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića i najbližih saradnika, koji nastavljaju po starom – obilaze egzotične destinacije, festivale i vašare.

„Znamo da je grad u blatu, da nikada prljaviji nije bio, da je gradska kasa hronično prazna i da je sve veći broj ljudi iz vladajuće koalicije iza rešetaka. Zbog svega ovoga možemo da poručimo gospodinu Cvetanoviću da ga nikakve maske na maskenbalu neće sakriti od očiju građana Leskovca kada bude došlo vreme da podnese račune za sistematsko uništanje grada“. navodi se, između ostalog, u saopštenju OO DS u Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari