Najavljeni štrajk prosvetnih radnika Medicinskog fakulteta prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici odložen je do sledeće srede, kada će se održati sednica nastavnog veća. Profesori Medicinskog fakulteta, koji rade i u Kliničko-bolničkom centru Priština, najavili su štrajk za petak zbog neisplaćenog medicinskog dela zarada u protekla tri meseca.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Mitića kaže za Danas da iako su 16. jula nastavnici potpisali ugovore sa KBC Priština, na zahtev Ministarstva zdravlja, zarade im se ne isplaćuju.

– Iako u ugovoru stoji odredba o podeli radnog vremena, Republički fond za zdravstveno osiguranje traži da se potpišu novi ugovori, u kojima će ta podela biti izražena u procentima. S druge strane, ne daju nam objašnjenje kako će naše zarade biti obračunavane – kaže Mitić.

On dodaje da će novi ugovori biti potpisani ukoliko nastavnici budu tako odlučili na sednici zakazanoj za sredu, ali napominje da prosvetni kadar Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici već počinje da se osipa.

– Jedino što tražimo jeste objašnjenje po kom ključu će nam biti obračunavane zarade. Novim ugovorom, koji nije precizan, plate će nam sigurno biti manje, i ne verujem da će se nastavnicima isplatiti da iz Srbije putuju u Kosovsku Mitrovicu, gde drže nastavu, a potom u Gračanicu, gde je KBC, jer sami finansiraju putne troškove, hranu i smeštaj – zaključuje Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari