Odrbanimo Gradinu: Firma “Gradina kamenolom” konačno ukolnila signalizaciju koju je nepropisno postavila, ali ugradila nadzorne kamere 1Foto: J. Diković/Danas

Udruženje građana “Odbranimo Gradinu” iz Kosjerića saoptšilo je na svom Fejsbuk profilu da su u toku prethodne noći, tačnije pet minuta iza ponoći, radnici preduzeća “Gradina kamenolom”, i to po nalogu inspektora, konačno uklonili signalizaciju koja je već skoro četiri meseca ugrožavala bezbednost saobraćaja i svih nas.

Podsetimo, u mestu Gradina koje pripada opštini Kosjerić, lokalni aktivisti i meštani iznad čijih kuća se planira otvaranje kamenoloma, mesecima protestuju i ne dozvoljavaju da radovi počnu.

Zabrinuti za životnu sredinu, sigurnost dece i sopstvenu bezbednost, okupljeni strahuju da će izvođenje radova od strane firme Gradina kamenolom ostaviti brojna domaćinstva bez pijaće vode, a da će se na njihovim prozorima taložiti slojevi prašine dok će deca prolaziti neposredno pored mesta koje se minira pešačeći u školu.

“Četiri duga meseca neispravna i nepropisno postavljena signalizacija pretila je da napravi katastrofu. Iako smo više puta apelovali na predsednika opštine i resorne službe, niko nije ni došao da vidi ni da čuje o čemu se radi, što je i potvrdilo naša ubeđenja da se sve nelegalno, nepropisno i nasilno i radi uz blagoslov lokalnih vlasti”, navode iz “Odrbanimo Gradinu”.

Osim što su nam četiri meseca signalizacijom dovodili živote u opasnost, dodaju iz ovog udruženja, sada su još postavili i nadzorne kamere.

“I njih, naravno, nepropisno. Inspektor im je dao rok do 20. 9. da pribave sve dozvole za to i da urade sve po propisu, inače će morati da ih uklone. Firma koja se hvali time da ima sve dozvole i radi sve po zakonu, kako se ispostavlja svakim njihovim postupkom, u stvari sve radi mimo zakona i propisa. Treba li onda verovati u njihove bajke o najmodernijim kamenolomima, trotoarima za decu i drugim lažima koje su servirali i u koje su pojedinci poverovali? Mi znamo za šta se borimo i znamo da je zakon na našoj strani. Zato nećemo odustati”, ističu iz “Odbranimo Gradinu”.

Inače, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nedavno je poništilo dozvolu koju je opština Kosjerić izdala preduzeću Gradina Kamenolom doo. za izgradnju pristupne saobraćajnice.

Iz firme Gradina kanemolom ističu da njihov posao nije protivzakonit, a još manje opasan po životnu sredinu.

“Zbog interesa i kampanje koju vodi grupacija na čijem su čelu zaposleni preduzeća koja su najodgovornija za katastrofalni kvalitet vazduha u Kosjeriću, u medijima se dovodi u pitanje ugled investitora kao poštenog i uspešnog privrednika. Za sve koji žele da se uvere to naša vrata su im širom otvorena”, napisali su u jednom od reagovanja za list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari