Održan 13. Festival zimnice u Koceljevi 1Foto: K. V. / Danas

Prvi jesenji vikend, u varošici smeštenoj između Šapca i Valjeva, na oko 80 kilometara od Beograda, rezervisan je za „Festival zimnice“, koji je ove godine u Koceljevi okupio više od 250 izlagača zimnice i prateće opreme.

Na štandovima smeštenim u parku, nudili su se, lepo upakovani, domaći ajvari, kiseli krastavčići, paprika, mleveni paradajz, ali i med, različiti sokovi, sirupi, rakije, kolači i mesne prerađevine, kao i predmeti za domaćinstvo.

Drugog dana festivala, u glavoj ulici, organizovano je takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, u kome je učestvovalo preko 200 takmičara iz cele Srbije.

Održan 13. Festival zimnice u Koceljevi 2
Vladimir Bajunović Foto: K. V. / Danas

„Manifestacija je uvršetana u kalendar turističke ponude Srbije i kao takva je postala međunarodna, gotovo od prve godine održavanja“, kazao je za Danas pomoćnik predsednika opštine Koceljeva Vladimir Bajunović.

Ove godine predstavili su se izlagači iz svih delova zemlje, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine.

„Naši dragi prijatelji iz Norveške, koji su do sada redovno dolazili, u poslednje dve godine zbog situacije sa koronom su izostali, ali za ova dva dana, oko 20.000 posetilaca prođe kroz Koceljevu, što je za nas impresivna brojka, s obzirom na to da smo mi opština sa oko 13.000 satanovinika“, objašnjava Bajunović.

Podseća da je u ovom kraju nekada poslovala fabrika „Voćar Koceljeva“, koja je bila poznata širom bivše Jugoslavije.

Kada je prestala sa radom, opština je za žene koje su radile u ovoj fabrici i savladale recepte spravljanja zimnice, našla rešenje.

Održan 13. Festival zimnice u Koceljevi 3
Foto: K.V. / Danas

„Proizvodnja zimnice bazirana je na nekadašnjoj fabrici koja je tradicionalno proizvodila zimnicu po recepturama naših baka. Hteli smo sav taj proizvod da spakujemo u teglu, u čemu su nam pomogle i žene koje su nekada radile u fabrici, a koje su sada našle svoje mesto na Festivalu zimnice. To znači podizanje svesti gađana o tome da mogu više da zarade, ali i podizanje nivoa kapaciteta i usluga u seoskom turizmu,“ kaže Bajunović.

Budući da se u protekle dve godine povećalo interesovanje za kuće i apratmane na selu, opština Koceljeva bazirala je svoj razvoj ka povećanju broja kategorisanih gazdinstava za bavljenje seoskim turizmom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari