Održan drugi Nacionalni forum "Nema čekanja" 1Ilustracija, vitamnini i lekovi Foto: Pixabay / ulleo

Godišnje od posledica raka u Srbiji oboli 40.000 ljudi, a bitku izgubi oko 30.000 građana, podaci su Foruma pacijenta, dok Institut Batut tvrdi da premine oko 17.000 onkoloških pacijenata.

Naša zemlja se nalazi i na neslavnom prvom mestu u Evropu, odnosno drugom u svetu, kad je u pitanju smrtnost od svih malignih bolesti, rečeno je juče na Drugom Nacionalnom onkološkom forumu, koji je organizovan u sklopu kampanje  „Nema čekanja“.

– Onkološki pacijenti i oni koji su suspektni na kancer su, zbog straha od korone, odlagali svoje preglede, što je dovelo do toga da je trećina pacijenata koja se javila lekaru bila u terminalnoj fazi bolesti i za njih nije bilo mnogo pomoći. Ono što je ideja predstavnika pacijenata jeste da se uvede brzi prolaz za ljude koji su suspektni na kancer. To bi značilo da na njihovim uputima piše naznaka „prioritet“, kako ne bi čekali na CT, tumor markere, bronhoskopiju i druge preglede, kaže Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Da je potrebno unaprediti i digitalizovati onkološke konzilijume, a samim tim uključiti i evropske eksperte u cilju bolje strategije lečenja, kao i omogućiti veću dostupnost inovativnih i generičkih lekova, mišljenja je dr Nenad Mijalković, gastroenterolog i onkolog iz UKC Srbije koji je ujedno i predsednik Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za onkološke lekove.

I struka je podržala apele onkoloških udruženja pacijenata u potrazi za efikasnijom prevencijom, lečenjem dijagnostikom i kontrolom. Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS dr Danica Grujičić istakla je juče da svake godine u tu ustanovu na pregled dolazi oko 8.000 pacijenata više nego prethodne godine, a ova i sledeća će biti najkritičnije.

Tako je, prema podacima, 2017. pregledano 157.000 pacijenata, 2018. njih 165.000, a godinu dana kasnije broj pacijenata je porastao na više od 170.000. Prošle godine, međutim, iako su na Institutu očekivali oko 180.000 pregleda, zabeleženo ih je 160.000, zbog pandemije, koja je značajno uticala da se broj pacijenata koji dolaze na pregled smanji, dodala je dr Grujičić.

– Rano otkrivanje je suštinski korak u popravljanju prognoze svih malignih bolesti i to mora biti zajednički korak, pacijenata i lekara. Bilo bi dobro da je put pacijenta brži i jednostavniji, pogotovo za one gde je potreban složenija dijagnostika, do konzilijuma, koji donosi odluku o onkološkom lečenju i redosledu terapijskih postupaka, rekao je dr Davorin Radosavljević, direktor medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju.

Svaki četvrti na pregledu sa kancerom

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu. „Od 7.000 obolelih u Srbiji, njih 4.000 se leči na Klinici za pulmologiju UKC Srbije. Koliki je pritisak, govori i podatak da svaki četvrti pacijent koji dođe ima rak pluća. Prvi put smo prošle godine imali za jednu četvrtinu manje otkrivenih slučajeva raka pluća nego u 2019. Problem je taj što suu ostali nedijagnostikovani, da je na žalost većina njih preminula ili je u terminalnim fazama bolesti, kada su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, zaključio je direktor klinike dr Mihailo Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari