Održan zbor meštana Čortanovaca: Vratite nam železničku stanicu 1Foto: N1

U Čortanovcima je u subotu u prostorijama KUD “Mladost” održan zbor građana povodom inicijative za vraćanje železničke stanice u ovom mestu. Pored meštana, zboru je prisustvovao i predsednik mesne zajednice, opozicioni odbornici GrađanIN, kao i članovi inicijative “Kreni – Promeni”, piše N1.

Pokretačica inicijative za vraćanje stanice u Čortanovcima, Lana Kosačić Šepelj, rekla je da u selu postoji velika potreba za tom stanicom. Ona je najavila da će se meštani opet naći za osam dana i da će tada okačiti veliki transparent na staru staničnu zgradu, s natpisom: “Vratite nam stanicu”.

“Ideja je da se iz svakog voza koji prolazi vidi da tu nema stanice, a da je ranije bila. Sada aktivno radimo na tome da nađemo rešenje za izvođenje te stanice, da stupimo u kontakt sa saobraćajnim inženjerom koji bi dao rešenje – ali i da stupimo u ozbiljan razgovor sa Železnicom Srbije, koja već neko vreme prebacuje odgovornost na druge”, navela je Šepelj Kosarčić.

Ona je upozorila da ukoliko izostane reakcija nadležnih, da je mogućnost i radikalizacija akcije.

“Nećemo ništa unapred da pejudiciramo, nadamo se da neće biti potrebe za tim i da će nakon pokazane volje građana neko reagovati”, rekla je Šepelj Kosarčič.

Izvršna direktorka “Kreni promeni”, Marina Pavlić, izjavila je da je uloga ove inicijative da pomognu meštanima, samim tim što imaju iskustvo u organizovanju događaja i pokretanju promena.

“Mnogo je važno da se ide korak po korak, tako se prave promene. Meštani će se okupiti i naredne nedelje. Ukoliko se pojavi veliki broj ljudi i ako se poklope tehnički uslovi, ako stupimo u razgovor sa Železnicom Srbije, Ministarstvom, ne sumnjam da ćemo doći do pozitivnih rezultata”, rekla je Pavlić.

Meštani Čortanovaca ostali su bez stanice zbog izgradnje brze pruge Beograd – Subotica. Nova stanica udaljena je šest kilometara od sela, a javni prevoz nije usklađen sa redom vožnje vozova – što stvara dodatne probleme putnicima.

Podsećamo, meštani Čortanovaca su još u novembru prošle godine pokrenuli peticiju za vraćanje železničke stanice u ovom mestu, koju je potpisalo više od 3.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari