Održana litija za Kosovo, učesnici vređali policiju (FOTO) 1Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Oko sto učesnika Litije za spas Srbije – litija za sveto Kosovo i Metohiju, okupilo se u nedelju ispred Patrijaršije u Beogradu, odakle su krenuli u šetnju do Hrama Svetog Save.

Deo učesnika protestne litije oko 17 časova ušao je na liturgiju u Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju je služio patrijarh Porfirije, a deo je ostao na platou ispred i tu se verbalno sukobio s policijom.

Na platou ispred Hrama Svetog Save bio je veći broj uniformisanih policajaca, kao i onih u civilu.

Policija je došla oko 17:25 došla do platoa ispred Hrama Svetog Save zbog dela učesnika litije koji su protestovali ispred Hrama.

Litijaši su vikali na policiju „Idite na Kosovo“, „Ustaše“, „Ovo je okupirana država“, oni su kako se vidi na fotografijama opkoliki policiju ispred Hrama.

Posle rasprave s policijom, svi učesnici su ušli u hram.

Litiju, koja je krenula od Patrijaršije, predvodili su vernici koji su nosili ikone svetaca, kao i drveni krst na kome se nalazi lik Isusa Hrista. U sredini kolone se nalazilo vozilo sa kojeg su se emitovale duhovne pesme.

Pojedi učesnici litije su na svojim leđima imali istaknutu zastavu Srbije, preko koje crnim ćiriličnim slovima piše „Nema predaje“.

Ulice Kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Prizrenska, Kralja Milana, deo Beogradske (kod kružnog toka na Slaviji), Bulevar oslobođenja, kojima se kretala povorka, bile su zatvorene za saobraćaj.

Organizatori litije su Udruženje pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje.

Srpska pravoslavna crkva je najavila da će se tokom vaskršnjeg posta svakog petka u pojedinim beogradskim hramovima služiti molebani za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari