Vode Vojvodine od 23 zadruge u Pokrajini potražuju najmanje 60 miliona dinara za troškove odvodnjavanja. Od tog duga, troškovi kamate su 24 miliona dinara. Međutim, prema podacima koji se još prikupljaju, ovo nije konačna suma. Zadrugari ne beže od uplate svojih obaveza, ali ne prihvataju prinudu niti zelenašku kamatu i zbog toga zaštitu traže na sudu uz pripremljenu argumentaciju, zaključak je Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine.

Ministarstvo finansija na osnovu rešenja Ustavnog suda Srbije smatra da su nadoknade za odvodnjavanje i korišćenje vodoprivrednih objekata prihodi javnog preduzeća i ne spadaju u prihode koje naplaćuje Poreska uprava, pa se administrativnom merom ovakvi slučajevi ne mogu rešavati – prihvataju tumačenje u Zadružnom savezu Vojvodine i žele da se pored povraćaja kamate utvrdi i odgovornost za izvršioce ove naplate.

– Dakle, Javno preduzeće Vode Vojvodine nema pravno pokriće za prinudnu naplatu svojih potraživanja od dužnika za odvodnjavanje, niti ima osnov za uračunavanje visine kamate kao kod duga za poreze. Ovo je i povod što je Zadružni savez Vojvodine predao tužbu protiv Voda Vojvodine jer je zadrugama administrativnom merom sa žiro računa naplaćena osnovica duga za odvodnjavanje i uvećana kamata – kaže Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Ovaj spor traje dve godine jer komisija koju je formirao predsednik Izvršnog veća Vojvodine dr Bojan Pajtićniti se sastala niti je bilo ko u pokrajinskoj administraciji razmatrao žalbu zadrugara. Novac sa računa zadrugama je skidan čak i u isplati žetve pšenice i suncokreta, što je pojedine zadruge dovelo do nelikvidnosti.

Međutim, ovde i nije kraj spora između Zadružnog saveza Vojvodine i „Voda Vojvodine“.

Zadružnom savezu Vojvodine, kako je AgroPress obavestio Stevica Milin, član Upravnog odbora, stigao je zahtev da se sudskim putem od ovog javnog preduzeća naplate štete koje su pričinjene 2006. godine u ataru žabaljske opštine kada je zbog rasterećenja nasipa reke Tise tamo poplavljeno 4.453 hektara (polovina je bila pod usevima).

– Imamo zapisnike svih institucija, osiguravajućih kuća i formiranih komisija, ali su Vode Vojvodine sve naše zahteve odbile bez obrazloženja, iako je Žabalj na spisku opština gde je proglašena elementarna nepogoda – kaže Milin i dodaje da se od ove poplave i zatim pristigle sušne godine mnoga gazdinstva još nisu oporavila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari