OEBS dodelio nagrade “Ličnost godine” 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

 Misija OEBS-a u Srbiji dodelila je danas pet nagrada “Ličnost godine” osobama iz Srbije koje su u 2017. godini doprinele promociji vrednosti za koje se zalaže ta organizacija.

 Nagrade su večeras na svečanosti u hotelu Hajat dodeljene direktorki organizacije civilnog društva “Impuls” iz Tutina Dženeti Agović, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, zamenici Republičkog javnog tužioca Tamari Mirović, predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i advokatu u oblasti medijskog prava Milošu Stojkoviću.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio rekao je da, kao i svake godine, Misija OEBS-a prepoznaje pojedince čiji je rad u skladu sa ciljevima i vrednostima organizacije i uručuje im nagrade.

“Godina 2017. je bila godina uspeha i za Srbiju i za Misiju. Naša saradnja i partnerstvo sa institucijama i vladom zemlje, civilnim društvom i medijima, doprinela je znatnom napretku i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu. Mi smo ovde da pomognemo Srbiji i njenim institucijama i građanima da ostvare potpuno funkcionalan demokratski sistem ukorenjen u vladavini prava”, rekao je Oricio. On je istakao da je Misija OEBS-a dala podršku za uspostavljanje mreže tužilaštva za organizovani kriminal u jugoistočnoj Evropi, koja će omogućiti lakšu razmenu podataka i borbu protiv organizovanog međunarodnog kriminala.

Dženeta Agović je nagrađena za zalaganje u rešavanju kompleksnih izazova u oblasti ljudske bezbednosti na lokalnom nivou, negujući inkluzivan pristup u radu, uz razvijanje dobrih praksi koje druge organizacije mogu da koriste ubuduće. Brankica Janković je dobila nagradu za doprinos u borbi protiv diskriminacije i promovisanju jednakosti i tolerancije. Tamari Mirović dodeljena je nagrada za doprinos u oblasti poštovanja ljudskih prava u krivičnom pravosuđu, jer je sarađivala sa Misijom OEBS na programu poboljšanja položaja žrtava kriminala i istraga o navodima o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja. Nedim Sejdinović je nagrađen za doprinos zaštiti slobode medija, standarda profesionalnog novinarstva i poboljšanje informisanja na jezicima nacionalnih manjina. Advokat Miloš Stojković nagradu je dobio zbog posvećenosti slobodi medija i razvoju medijskog zakonodavstva, jer je tokom 2017. godine značajno doprineo izradi nove medijske strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari