OEBS: Romska zajednica posebno pogođena pandemijom korona virusa 1Foto: epa / Christian Charisius

Pandemija korona virusa je uticala na sve slojeve društva, ali je romska zajednica posebno pogođena, saopštili su Agencija EU za osnovna ljudska prava (FRA) i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) povodom Međunarodnog dana Roma.

Od obrazovanja do zapošljavanja, od siromaštva do teških uslova za život, Romi su jedna od najmarginalizovanijih zajednica u Evropi, navodi se u saopštenju.

Takođe su široko rasprostranjeni diskriminacija, anticiganizam i socijalna isključenost, pokazuju istraživanja FRA.

„Kovid i druge restrikcije su stvorili savršenu klimu za isključivane Roma širom Evrope. Već potisnuti na margine društva, suočili su se sa dodatnom diskriminacijom i uznemiravanjem“, rekao je direktor FRA Majkl Oflaerti.

U mnogim zemljama romska deca nemaju računare i pristup internetu što im onemogućava da nastavu prate onlajn.

Pandemija je, navodi se, samo naglasila probleme sa kojima se Romi suočavaju. Prema podacima ODIHR-a govor mržnje i količina dezinformacija o Romima prošle godine su naglo porasli.

FRA i ODIHR su pozvali nacionalne vlade da više ulažu u borbu protiv anticiganizma i diskriminacije, pre svega u lokalnim samoupravama, ali i da uključe Rome u institucije vlasti.

Pandemija korona virusa mnoge Rome je dovela u još težu poziciju od one u kojoj su bili i zato je potrebna hitna pomoć da se brzo i efikasno oporave nakon pandemije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari