Oficir JNA koji je napisao tri knjige: Ko je Veselin Šljivančanin, osuđenik iz Haga koga vlast glorifikuje? 1Foto: EPA/ROB KEERIS/POOL

Prisustvo osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina u državnoj delegaciji koja je polagala venac na spomenik devojčici Milici Rakić poginuloj u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine, još jedna je potvrda da aktuelna vlast abolira i glorifikuje učesnike rata devedesetih, osuđenih na kaznu zbog ratnih zločina.

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, kao haški osuđenik je služio kaznu od 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim ranjenicima i ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčari pored Vukovara 1991. godine, a sud je odlučio da ga pusti nakon odslužene dve trećine kazne.

Šljivančanin je uhapšen i izručen Haškom tribunalu u junu 2003. godine. Odslužio je gotovo osam godina, pošto je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Kada je hapšen, hiljade građana je bilo na ulicama u znak protesta, dok je njegov povratak u Beograd bio znatno skromniji, bez ikakve pompe i reakcije javnosti. Te 2003. godine bilo je žestoke reakcije kako policije, tako i Šljivančanovih pristalica. Letele su kamenice i flaše, šok bombe, bacan je i suzavac dok nije nasilno uhapšen.

Veselin Šljivančanin je rođen 1953. u selu Palež kod Žabljaka. Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije, jedan od komandanata snaga JNA u borbama kod Vukovara 1991. Bio je, u činu majora, operativni komandant snaga JNA u poslednjoj fazi opsade Vukovara.

Snimak na kojem povišenim tonom pripadnicima UN u to vreme „objašnjava“ stanje stvari obišao je svet. Po okončanju bitke unapređen je u čin potpukovnika. Bio je komandant Pete motorizovane brigade podgoričkog korpusa Vojske Jugoslavije.

Šljivančanin je završio srednju školu u Sarajevu i Vojnu akademiju u Beogradu. Pohađao je štapsku školu taktike i kurs vojne policije u Pančevu. Bio je šef grupe za obezbeđenje Veljka Kadijevića, poslednjeg saveznog sekretara za odbranu SFRJ. Na Kadijevićev predlog Šljivančanin je postavljen za načelnika bezbednosti Gardijske brigade.

Početkom 1996. unapređen je u čin pukovnika. Na Vojnoj akademiji u Beogradu predavao je taktiku. Penzionisan je oktobra 2001.

Nakon povratka iz Haškog tribunala učestvuje u društvenom životu, i govori na mnogim tribinama uprkos otporu organizacija za ljudska prava.

Napisao je nekoliko knjiga. Njegova prva knjiga zove se “Sine, budi čovek”, posle čega je nastala i “Branio sam istinu” u kojoj detaljno opisuje zatvorske dane u Haškom tribunalu, a potom i knjigu “Med i Žuč“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari