Preminuo oficir JNA koji je priznao krivicu za granatiranje Dubrovnika 1991. pred Haškim tribunalom 1Miodrag Jokić Foto: EPA PHOTO ANP POOL JUAN VRIJDAG

Miodrag Jokić (87), viceadmiral u penziji, bivši komandant Jugoslovenske mornarice i svedok Tužilaštva Haškog tribunala, preminuo je u subotu, objavila je njegova porodica.

Jokić je priznao krivicu za zločine počinjene 1991. tokom napada na Dubrovnik i u Haškom tribunalu marta 2004. bio je osuđen na sedam godina zatvora, koje je izdržao u Danskoj.

Odlukom tadašnjeg predsednika Tribunala sudije Fausta Pokara početkom septembra 2008. pušten je iz zatvora nakon dve trećine izdržane kazne.

Jokić je osuđen za zločine koje su počinili vojnici pod njegovom komandom tokom napada na Dubrovnik 6. decembra 1991.

Opsada Dubrovnika trajala je skoro devet meseci, do 26. maja 1992. godine.

Oni su tog dana granatirali Stari grad, koji je na spisku UNESCO, kao deo svetske kulturne baštine.

U granatiranju su poginule dve osobe – fotoreporter Pavo Urban i pesnik Milan Milišić, a troje civila je ranjeno. Tada je potpuno uništeno šest zgrada i oštećene ustanove namenjene religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umetnosti i nauci, kao i istorijski spomenici i umetnička i naučna dela su oštećena ili uništena.

Miodragu Jokiću, komandantu 9. vojnopomorskog sektora (VPS) Jugoslovenske mornarice je izrečena kazna za krivično delo protivpravnog napada na civile u Starom gradu u Dubrovniku, za ubistvo dve osobe za vreme tog napada, i za okrutno postupanje, odnosno ranjavanje još tri osobe za vreme istog napada.

Takođe mu je izrečena osuđujuća presuda za pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom i za protivpravni napad na civilne objekte.

Viceadmiralu Jokiću je izrečena osuđujuća presuda za uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namenjenim religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umetnosti i nauci, kao i istorijskim spomenicima i umetničkim i naučnim delima.

U izjavi koju je pročitao u sudnici, Jokić je izjavio da je imao moralnu i ličnu obavezu da prihvati odgovornost i zatraži oprost za dela koja su učinili vojnici pod njegovom komandom:

„Činjenica da su ovi životi izgubljeni u zoni moje odgovornosti ostaće urezana u moju svest celog života. Spreman sam da se sa vojničkim dostojanstvom poklonim pred svim žrtvama ovog sukoba, bez obzira na kojoj su strani. Takođe, iako sam to učinio u toku samog granatiranja radio putem, i nakon toga i lično, osećam obavezu da i ovom prilikom izrazim svoje najdublje saučešće porodicama poginulih i ranjenih kao i građanima Dubrovnika za bol i štetu koju im je nanela jedinica pod mojom komandom.“

Osim Jokića, za granatiranje i opsadu Dubrovnika bili su osuđeni i general JNA Pavle Strugar na osam godina zatvora, penzionisani admiral Milan Zec, koji je 2002. oslobođen nakon što je Tužilaštvo povuklo optužnicu protiv njega zbog nedostatka dokaza.

Suđenje poslednjem optuženom za granatiranje Dubrovnika, kapetanu prve klase Vladimiru Kovačeviću Rambu, prepušteno je srpskom pravosuđu.

Specijalni sud u Beogradu odbacio je 2007. godine optužnicu protiv njega za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i granatiranje Dubrovnika, sa obrazloženjem da zbog bolesti nije u stanju da prati suđenje.

U borbama za Dubrovnik sveukupno je poginulo 116 civila, 194 hrvatska branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari