Francuski predsednik Fransoa Oland kontaktirao je Belu kuću zbog ogromne novčane kazne koju SAD traže od francuske banke BNP Pariba, optuženoj da je prekršila američki embargo na poslovanje s Kubom, Iranom i Sudanom, preneo je juče Njujork tajms.


„To pitanje će biti razmotreno i na bilateralnom sastanku Olanda i američkog predsednika Baraka Obame u četvrtak uoči ceremonije obeležavanja 70 godina od iskrcavanja u Normandiji“, piše američki list.

Vlasti američke savezne države Njujork zatražile su 10 milijardi dolara, oduzimanje licence i otpuštanje desetak zaposlenih u francuskoj banci. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus ocenio je juče da je predložena suma „nerazumna“. „Ako je bilo neke greške, normalno je da sledi odgovarajuća i razumna kazna. Međutim, ova kazna ne izgleda da je razumna“, rekao je Fabijus i dodao da će francuska vlada da brani interese banke.

SAD su početkom marta otvorile istragu protiv tri francuske banke – Sosijete ženeral, BNP Pariba i Kredi agrikol zbog sumnje za pranje novca i kršenje embarga od 2002. do 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari