Opasnost od oluje još nije prošla, ali i visokih temperatura: Novo upozorenje RHMZ 1Foto: Beta/Ana Slović

U petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuje temperatura između 35 i 38 stepeni Celzijusa, kratkotrajno osveženje očekuje se u nedelju, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Početkom sledeće sedmice, od ponedeljka do srede, očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike koji će usloviti temperature oko 40 stepeni Celzijusa..

U poslednjoj najavi, za večeras se očekuje uz lokalni razvoj oblačnosti, na jugoistoku Srbije, na severu Zlatiborskog okruga, u dolini Zapadne Morave, kao i u krajevima koji se nalaze južnije i pojava pljuskova sa grmljavinom.

Srbije je proteklih dana i nedelja bilo dve velike oluje, a iz RHMZ-a najavljuju da oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i izolovano orkanske udare vetra (> 28 m/s).

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Za konkretne lokacije RHMZ je najavio da će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Letnja vrućina na našem području podrazumeva i nepogode

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas da se u noći između petka i subote i subote i nedelje ponovo mogu očekivati jake grmljavinske nepogode.

On je Radio-televiziji Srbije kazao da kada Republički hidrometeorološki zavod objavi upozorenje na takvo nevreme, to treba ozbiljno shvatiti i biti svestan moguće opasnosti.

Todorović je istakao da je danas daleko manja verovatnoća da bude nepogoda koje su u sredu zahvatile Srbiju, ali da u noći između petka i subote i subote i nedelje opet raste verovatnoća za jake grmljavinske nepogode, prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dela Šumadije i Beograda.

Prema njegovim rečima, to će biti jaki pljuskovi, grmljavina i pojava grada, ali nemoguće je toliko unapred precizno odrediti lokaciju i intenzitet nepogode.

„Na primer, u centru grada na Vračaru maksimala brzina vetra je dostigla 65 kilometara, a na aerodromu 102 kilometra na sat, ali je između tih mernih mesta bilo podataka da su to bile daleko veće brzine“, dodao je Todorović.

Kako je kazao, pri takvim oblacima i nepogodama javlja se dodatni deo ispod baze oblaka koji ide do zemlje u vidu slonove surle, koji se u Evropi i svetu zove pijavica ili tornado, gde maksimalna brzina vetra može da dostigne i 200 kilometara na čas.

Na pitanje da li su takve oluje uobičajene, Todorović je rekao da letnja vrućina na našem području podrazumeva i takve nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari