Ombudsman Kosova: Pandemija korona virusa uticala na ostvarivanje ljudskih prava i sloboda 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Institucija kosovskog ombudsmana ocenila je danas da je pandemija korona virusa imala negativnog uticaja na ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.

U saopštenju se ističe da se izveštaj koji je danas predstavljen bavi pitanjima uticaja pandemije na ljudska prava.

„Zdravstvena vanredna situacija i uticaj pandemije na ljudska prava u Republici Kosovo bavi se uticajem ograničavajućih mera pandemije, naročito na javno zdravlje, na mentalno zdravlje, na pravo za pravično i nepristrasno suđenje, nasilje u porodici, prava dece i uticaj zdravstvene vanredne situacije na život dece, uključujući decu sa invaliditetom i na socijalna i radna prava“, piše u saopštenju.

U izveštaju se zaključuje da su socijalne usluge, iako veoma potrebne u vreme pandemije, bile ograničene i praćene su brojnim poteškoćama i da je situaciju pogoršalo i zakasnelo objavljivanje redovnih grantova kojima se podržavaju pružaoci socijalnih usluga.

Piše i da je tokom ograničavajućih mera, značajno porastao broj slučajeva nasilja u porodici.

Prema izveštaju, u 2019. godini prijavljeno je 1.915, a u 2020. policiji je prijavljeno 2.069 slučajeva nasilja u porodici.

S druge strane, Ombudsman je zaključio da je pandemija uticala i na pogoršanje ekonomskog stanja, produbljujući još više socijalnu nejednakost među porodicama.

Ocenjuje se da je ekonomsko stanje porodica još više otežano sa rizikom rasta stope siromaštva.

Izveštaj daje 22 preporuke javnim institucijama kako bi se u buduće poštovali standardi za ljudska prava u vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari