Ombudsman podržao angažman visokoobrazovanih Roma 1Foto: Fonet

Zaštitnik građana pozdravio je odluku Nacionalne službe za zapošljavanje da vodi računa o potrebi rešavanja problema zapošljavanja pripadnika romske zajednice i da ponovo angažuje bivšu radnicu Filijale u Nišu.

Reč je o visokoobrazovanoj Romkinji, koja je iskazala stručnost i profesionalnost, što je i bio razlog da joj Filijala produžava ugovore o radu na određeno vreme, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Zbog zakonskih ograničenja zapošljavanja, nije bilo mogućnosti da se trajno reši njen radni status, iako pripada malom skupu visoko obrazovanih Romkinja u Filijali i u Nišu u kome je romska zajednica značajno zastupljena.

Ovaj slučaj, kao i sve veći broj obraćanja građana romske nacionalnosti Zaštitniku građana, skreće pažnju na činjenicu da država nema politiku i sistemski pristup obrazovanju i
zapošljavanju pripadnika romske zajednice, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana upozorava na potrebu primene afirmativnih aktivnosti i prilikom zapošljavanja visokoobrazovanih pripadnika romske zajednice u javnoj administraciji i javnim službama kako bi se ostvarila njihova suštinska i potpuna društvena uključenost, nasuprot marginalizovanom i lošem ekonomskom položaju u kome se danas nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari