„Ona je najveća reformatorka Evrope“: Na Dan grada pokrenuta inicijativa da Novi Sad dobije spomenik carici Mariji Tereziji

Ostavite komentar


  1. ZA podizanje spomenika Mariji Tereziji!
    Novi Sad treba da ima spomenik u čast takvoj istorijskoj ličnosti?

  2. Боже ме сачувај, па у тој монархији су Срби били само топовско месо и ништа друго.

  3. Ovo obrazloženje pokazuje da inicijatori ove ideje nimalo ne poznaju istoriju – ni naroda kojima pripadaju, ni Habzburške monarhije u kojoj su preci nekih od njih živeli. Naravno, preci Balše Božovića nisu imali tu sreću, a preci albanske članice duguju zahvalnost za postanak svoje države Austrougarskoj, pa bi bilo opravdanije da predlože da se negde u Tirani podigne takav spomenik.
    Svaki pripadnik naroda koji su bili u sastavu Habzburške monarhije bi se uhvatio za glavu čitajući ovaj predlog i zapitao znaju li oni šta rade? Uključujući tu i Mađare – nema ni jednog Mađara u toj Regionalnoj akademiji za razvoj demokratije, što nije slučajno. Mađari su narod koji zna svoju istoriju i nisu bili baš ljubitelji Habzburga. Samo vezivanje Marije Terezije za pojam demokratije je prosto smešno i pokazuje da se radi o potpunim ignorantima, tj. neznalicama osnovnih istorijskih činjenica. Aleksanrda Jerkov je svoje znanje o toj temi pokazala još pre dosta godina tvrdeći da je Vojvodina imala autonomiju u Habzburškoj monarhiji dvesta-trista godina! Izgleda da se u međuvremenu nije potrudila da se o svemu malo obavesti.
    Pretenciozan i preambiciozan naziv – Akademija za razvoj demokratije!?
    Odbija se komentar, iako je potvrđeno da sam čovek i nisam nikakav bot, dva puta se vraća s obrazloženjem da je ponovljen – ponovljen je zato što ne želite očigledno ovakve komentare – a sloboda govora, demokratija?

  4. Novi Sad je u njeno vreme bio vojni sanac, jedino je Sombor bio slobodan carski grad. Volim Ns al ovo je glupiranje.

  5. Marija Terezija je mnogo doprinela na obrazovanju i školovanju dece pa bi trebalo da mnoge škole nose njeno ime po Vojvodini. Treba dati njeno ime ulicama po Vojvodini, ali spomenik ne. Vojvodinu su prvo naselili Slovaci, Rusini, Nemci, Mađari, a kasnije Srbi.

  6. Nakon ove inicijative sledi reakcija vlasti, tj.inicijativa za spomenik Gavrilu Principu. Spomenik Mariji Tereziji nikada nece biti podignut, ali Gavrilu Principu hoce, to je realnost u Srbiji .

  7. Kome nije jasno, nek pročita Seobe.Marija Terezija je , kao i dinastija iz koje potice, bila neprijatelj srpskog naroda.

Ostavite komentar


Društvo

Kakvo vreme se očekuje u nedelju? 9

Kakvo vreme se očekuje u nedelju?

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom - saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.