Onlajn izložba “Rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995.“ 1Foto: IRMCT

Povodom 30 godina od početka sukoba u BiH, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu) objavio je novu onlajn izložbu “Rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995.“.

Ova izložba, kako se ukazuje u uvodu, predstavlja vremenski i geografski pregled zločina počinjenih tokom navedenih ratnih sukoba, koji su potom procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS ili Mehanizam).

Navodi se da je rat u BiH trajao od proleća 1992. do kraja 1995. godine i sastojao se iz dva glavna ratna konflikta.

“Inicijalni sukob odigrao se između snaga bosanskih Srba (na čelu sa Vojskom Republike Srpske – VRS) sa jedne i kombinovanih snaga bosanskih Muslimana i Hrvata sa druge strane. No, od jeseni 1992. do proljeća 1994. godine odvijao se i sukob između snaga bosanskih Muslimana (predvođenih Armijom BiH – ABiH) i snaga bosanskih Hrvata (predvođenih Hrvatskim vijećem obrane – HVO), s tim da su u isto vrijeme obje strane nastavile da se bore protiv snaga bosanskih Srba. Tokom najvećeg dijela trajanja rata u BiH, to su bile tri glavne strane u sukobu, s tim da su se unutar svake od njih borile različite vojne i policijske jedinice”, navodi se u uvodu izložbe.

Svaki upis u izložbi ilustrovan je foto i/ili video dokazima uvrštenim u sudski spis pred MKSJ-om ili Mehanizmom.

“Važno je imati u vidu da 15 upisa koji čine izložbu pokrivaju tek dio područja BiH na kojem su zločini počinjeni. Takođe, dokazni predmeti koji su predstavljeni uz svaki upis mali su deo od oko 200.000 dokaza koji su uvršteni u sudski spis tokom suđenja pred MKSJ-om i Mehanizmom”, ukazano je u uvodnom delu izložbe.

Inače, pokriveni su: Napad na Bijeljinu; Opsada Sarajeva; Zauzimanje Zvornika; Zauzimanje Foče; Uspostavljanje logora “Čelebići”; Zauzimanje Vlasenice; Zločini u Prijedoru; Zločini u Brčkom; Osvajanje Višegrada; Zločini u Herceg-Bosni; Podela i opsada Mostara; Zatočenički centri u Herceg-Bosni; Zločini u Hercegovini; Genocid u Srebrenici; Zločini u logoru Kamenica.

Izložbu možete pogledati ove https://www.irmct.org/specials/war-bosnia/bcs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari