Stavljena je tačka na mogućnost da SDA Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) zajedno nastupe na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. BDZS, bliska muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću, saopštila je da razgovori o pomirenju i predizbornoj koaliciji „na žalost nisu uspeli“, jer je „za delegaciju SDA Sandžaka neprihvatljiv princip jedinstva Islamske zajednice (IZ) i princip koalicije na svim nivoima“, „Za BDZS jedinstvena IZ predstavlja stožerni princip pomirenja i jedinstva Bošnjaka, a koalicija na svim nivoima značila bi puno a ne selektivno pomirenje“, navodi se u saopštenju.

Ova partija je za razgovore ponudila platformu sa jedanaest tačaka, čiji rezultat bi trebalo da bude dogovor o bošnjačkom pomirenju i predizbornoj koaliciji. Jedanaest tačaka platforme za razgovore podeljeno je na dva dela- suštinske i formalne principe. Suštinski principi su: ustavno rešenje statusa bošnjačkog naroda u Srbiji kao konstitutivnog, autohtonog i ravnopravnog naroda, rešavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije, ostvarivanje punog bošnjačkog nacionalnog pomirenja u Sandžaku, reintegracija IZ u skladu sa težnjama i interesima njenih pripadnika, borba protiv siromaštva uz otvaranje novih radnih mesta i stvaranje ambijenta za investicije i ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i stvaranje uslova za afirmaciju etičkih i stručnih kvalitetnih kadrova. Formalni principi su: predizborna koalicija na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, sastav i nosioci lista utvrdili bi se na osnovu postignutih rezultata na poslednjim izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), po tom principu vršila bi se raspodela osvojene vlasti i uspostavila bi se puna saradnja u BNV.

Nakon ovog saopštenja, dve opozicione partije u gradskom parlamentu u Novom Pazaru, nastavlie su „razgovor“ saopštenjima. SDA Sandžaka odgovorila je da je razgovore o zajedničkom učešću na predstojećim izborima bošnjačkih političkih partija i organizacija počela na osnovu Proglasa BNV. Ova partija smatra, kako se navodi u saopštenju, „da su uslovi u kojima će se izbori održati jedan od prioritetnih zadataka u procesu pripreme izbora“, pa je u skladu sa tim predložila formiranje nove skupštinske većine „čiji bi jedini zadatak bio organizovanje fer, korektnih i demokratskih izbora“.

SDA Sandžaka je saopštila „da su na ovu temu vođeni razgovori sa BDZS, koji nisu urodili plodom, jer je ova politička partija odbila da učestvuje u promeni lokalne vlasti u Novom Pazaru“. Ova partija će nastaviti da vodi razgovore o formiranju bošnjačkog bloka za parlamentarne izbore. „SDA Sandžaka stoji na stanovištu da u razgovorima na temu pomirenja Bošnjaka i formiranje bošnjačkog bloka, prioritet moraju biti tačke od opšteg interesa Bošnjaka i regiona Sandžaka i u tim razgovorima ne može biti uslovljavanja i ispunjavanja ličnih interesa pojedinaca i pojedinačnih organizacija“, navodi se u saopštenju SDA Sulejmana Ugljanina. Odgovorio im je odbornički klub BDZS u gradskom parlamentu koji je pozvao Ugljaninovu partiju kao inicijatora ideje o promeni vlasti „da što pre ponudi dokaze o postojanju opozicione većine kako bi se mogli preduzeti efikasni koraci u pravcu smene postojeće vlasti i imenovanja novih nosilaca odgovornosti na čelu grada“.

Na drugoj strani je vladajuća Sandžačka demokratska partija (SDP), koja će na lokalnim izborima biti okosnica koalicije „Za evropski Novi Pazar“. Potpisan je sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima sa Strankom za Sandžak (SZS) i Socijaldemokratskom partijom Srbije. Predsednici SDP i SZS i Gradskog odbora SDPS, Nihad Hasanović, Fevzija Murić i Elijas Rebronja, nakon potpisivanja sporazuma, sa konferencije za novinare, poručili su „da je vlast čija okosnica su i do sada bile ove stranke, učinila puno na unapređenju uslova života građana Novog Pazara“ i veruju da će zbog postignutih rezultata osvojiti više od 50 odsto glasova.

U predizborna prestrojavanja i prebrojavanja ubrajaju se i priče oko direktora Opšte bolnice i lidera Sandžačke narodne partije (SNP) Mirsada Đerleka, koji je i aktuelni predsednik Skupštine grada. Đerlek je bio visoki funkcioner SDP i gradonačelnik Novog Pazara 2008-2009.godine. Posle smene formirao je SNP. U gradskoj vlasti ponovo se našao u februaru 2013. godine, a predsednik gradskog parlamenta postao je krajem prošle godine.

Priče o njegovoj smeni kruže poslednjih desetak dana, a razlozi su loši međuljudski odnosi, partijsko zapošljavanje, propusti u lečenju pacijenata. Đerlek tvrdi da sve ima političku pozadinu i da je njegova partija postigla dogovor sa SNS o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, a na lokalnim će nastupati samostalno. „Za svoj rad odgovaram ministru Zlatiboru Lonačaru, koji me je postavio na ovu poziciju i imam njegovo puno poverenje. Onog trenutka kada ministar odluči da je nezadovoljan mojim radom, poštovaću tu odluku“, komentariše Đerlek.

Predsednik Gradskog odbora SDP Husein Memić potvrđuje da će direktor novopazarske Opšte bolnice biti smenjen. „Jedan od dogovora između predsednika SNS Aleksandra Vučića i ministra Rasima Ljajića je da na mesto direktora Opšte bolnice u ovom gradu bude postavljena vanstranačka ličnost“, kaže Memić i objašnava da je njihov stav da na čelne pozicije u toj zdravstvenoj ustanovi treba da budu stručni ljudi „oslobođeni partijskih pritisaka“ jer „u Opštoj bolnici nisu dobra kadrovska rešenja, vladaju loši međuljudski odnosi, prisutno je partijsko zapošljavanje i otpuštanje „nepodobnih“, evidentni su propusti u lečenje“.

Muković državni sekretar?

Bošnjačka narodna stranka (BNS) na čijem je čelu Mujo Muković, saopštila je da joj je SNS ponudila mesto državnog sekretara ili pomoćnika ministra ukoliko budu na listi naprednjaka na parlamentarnim izborima. Dodajući da će se Predsedništvo BNS uskoro izjasniti o ponudi, ova stranka najavljuje da će tražiti mesto državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. BNS je partner naprednjaka od parlamentarnih izbora 2012. godine, a Muković je od tada poslanik u Skupštini Srbije.

I LDP u koaliciji

Sa SDP na lokalnim izborima u Novom Pazaru,Tutinu i Sjenici nastupaće i LDP. U saopštenju, nakon sporazuma, navodi se da je cilj da se okupe sve političke snage i pojedinci „koji su spremni da rade i menjaju stvari na bolje. To je najbolji način suprostavljanja nazadnoj politici koju građanima Sandžaka nude Ugljanin i Zukorlić i pojedine minorne političke grupe za koje je bavljenje politikom prilika za bogaćanje i lična promocija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari