Opozicija kritikuje zakon o obrazovanju 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Poslanici opozicionih stranaka kritikovali su danas rešenja predviđena predlozima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju i ocenili da Nacionalni savet za visoko obrazovanje ne bi trebalo da imenuje Vlada, već da ga bira Skupština Srbije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da bi malo veću pažnju trebalo posvetiti Nacionalnom savetu i dodao da nije dobar način njegovog konstituisanja.

Prema njegovim rečima, da bi neko postao član Saveta mora da bude stručan i ta stručnost bi trebalo da se utvrđuje isključivo naučnim i stručnim radovima.

Šešelj je istakao problem sa udžbenicima i naveo da moramo da se vratimo na sistem unificiranih udžbenika, jer je sada omogućeno svima da ih pišu.

Imamo konkurenciju među piscima udžbenika, ne na osnovu kompetentnosti, nego na osnovu snalažljivosti, jer dolazi do potkupljivanja nastavnika ko će čiji udžbenik da preporuči za upotrebu u određenoj školi, rekao je Šešelj.

On je istakao da su radikali protiv toga da se deca izbeglice i azilanti uključuju u već postojeće razrede naših osnovnih i srednjih škola zbog toga što ne znaju jezik.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković predložio je da udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce budu besplatni i istakao da Nacionalni savet ne treba da bira Vlada, već parlament.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da ova dva zakona nose veoma loše stvari za sistem obrazovanja u Srbiji i da predstavljaju pokušaj koncentracije političke moći u rukama Vlade i ministra prosvete.

On je ukazao da je i pre nego što je predložio ove zakone ministar prosvete Mladen Šarčević krenuo u smenu ljudi koji mu nisu po volji, koji ne ispunjavaju sve njegove naloge i koji imaju svoje slobodno i drugačije mišljenje, kakav je aktuelni predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski.

Šarčević želi da se pita o svemu, da jedino on odlučuje o svemu i da ne postoji nijedno stručno telo koje će moći da ga zaustavi na putu reforme našeg obrazovanja. To nije normalno, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ministar prosvete je u Čačku “izvršio puč u nekoliko osnovnih i srednjih škola”, smenio školske odbore i postavio nove vršioce dužnosti direktora, koji pripadaju Srpskoj naprednoj stranci.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da su dvojica direktora škola u Čačku smenjena zato što nisu hteli da reaguju po prijavama da se u te dve škole desio slučaj pedofilije.

Školstvu Srbije treba revolucija, a umesto toga dobijamo zakon kojim ministar prosvete grabi svu vlast i ne rešava nijedan postojeći problem, već stvara nove, rekla je danas poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov u Skupštini Srbije koja razmatra zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prema njenim rečima DS neće podržati predloženi zakon, koji je sistemski naopako postavljen.

Amandmanima ćemo pokušati da sprečimo ministra da postavlja i smenjuje direktore škola po Srbiji, da donosi nastavne planove, da odlučuje o akreditaciji fakulteta, da zapošljava nastavnike, da dodnosi sistem ocenjivanja, navela je ona.

Da je ministar i sam Dositej Obradović bilo bi mu previše nadležnosti, zaključila je Jerkov.

Prema rečima Jerkov, zakon ne donosi osnov da sistem obrazovanja stvara misleće ljude, jer to najmanje treba politici Aleksandra Vučića.

Šefica grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić takođe je najavila da njeni poslanici neće podržati predložena dva zakona u obrazovanju, iako su, kako je rekla, podneli niz amandmana.

Oba zakona suštinski nisu u redu, jer se kose da osnovnim demokratskim principima, naročito Zakon o sistemu obrazovanja, koji uvodi „strahovitu centralizaciju“.

Sve se stavlja u ruke ministra, ukazala je Ivić, uz izuzeće stručne javnosti, uz veliku koncentraciju moći u rukama vladajuće stranke i vlade.

Ona je predočila da uvođenje prakse da Nacionalni savet za visoko obrazovanje bira Vlada, kao i novo telo za akreditaciju univerziteta, predstavlja uvođenje politike u obrazovanje.

Uz to u zakonu, naglasila je Ivić ostaje nejasno mesto univerziteta na Kosovu i Metohiji, kao i da li će ministar prosvete Srbije postavljati i direktore škola po Kosovu.

Poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Srbije ocenili su danas da predloženi zakoni u obrazovanju ne samo da ne rešavaju postojeće, već otvaraju nove probleme, a da pritom ne tretiraju problem vršnjačkog nasilja, niti plagijata doktorata, dok je ministru prosvete omogućeno da bira direktore svih škola u Srbiji.

Šef poslanika DJB Saša Radulović rekao je da je taj pokret podneo oko 400 amandmana na predolge dva zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju.

Radulović je na konferenciji za novinare u parlamentu istakao da svi troškovi obrazovanja dece treba da padnu na teret budžeta.

Izračunali smo da nabavka svih udžbenika i opreme za učenike i osnovnih i srednjih škola koštaju manje od 0,2 odsto budžeta Srbije, što je više nego dostupno, smatra on.

Takođe, prema stavu DJB, i predškolsko vaspitanje treba da bude o trošku države. Njihov predlog je da se zakonom odredi maksimalan broj učenika po odeljenjima u školama, a u vrtićima broj dece po vaspitaču.

Radulović je rekao da se, nakon što je javnost saznala za plagijate Aleksandra Šapića, Nebojše Stefanovića i Siniše Malog, očekivalo da novi zakon donese rešenje za to, ali u njemu nema ništa od toga.

Poslanik DJB Dušan Pavlović istakao je da novi zakon, osim što se ne bavi lažnim doktoratima, ne rešava ni problem univerzitetskih profesora koji izgube mesto na fakultetu.

Prema njegovim rečima, poseban problem je što je predloženi zakon potpuno razvlastio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, dok predviđa osnivanje nove institucije za akreditaciju fakulteta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.