"Opozicija odlučila da desničarem udari na desničara": Kritike LGBT zajednice nakon Ponoševe izjave 1foto FoNet Marija Đoković

Predstavnici LGBT zajednice kritikovali su za Danas Zdravka Ponoša, predsedničkog kandidata koalicije “Ujedinjni za pobedu Srbije”, pošto je u emisiji “Utisak nedelje” izjavio da istopolnu zajednicu ne bi trebalo nazivati brakom i da istopolni parovi ne bi trebalo da usvajaju decu.

Iako smatra da istopolni parovi treba da imaju prava kao i svi drugi koji žive u braku, zbog, kako je rekao, uvažavanja kulturološke matrice, istopolne zajednice ipak ne treba nazivati brakom.

Da li to znači da je Ponoš i protiv samohranih majki i očeva, pitaju se LGBT sagovornici Danasa, koji smatraju da bi predsednički kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” umesto stavova koje je izneo u “Utisku nedelje” trebalo da podrži regulisanje života osoba istog pola, kao i da bi opozicija trebalo da bude progresivnija i liberalnija.

Aktivista za LGBT prava iz Gej strejt alijanse, Lazar Pavlović, koji je biološki otac jednom detetu i roditelj još troje nebiološke dece koja su ostala bez oca, stav Zdravka Ponoša da podržava istopolne zajednice ali da se protivi da istopolni parovi usvajaju decu, smatra homofobičnim.

– Ne ulazeći u licemernost takve izjave, treba znati da su najčešći „argumenti“ za ovakav stav da dete treba da ima model i majke i oca i da će dete postati LGBT. Da pojasnim koliko su ovi “argumenti” neutemeljeni. Ja sam imao model majke i oca. Mnogi ljudi imaju samo model samohrane majke ili samohranog oca ili samo model babe ili dede ili ujaka, tetke… Da li to onda znači da je Zdravko Ponoš i protiv samohranih majki i očeva i šta će uraditi da suzbije tu pojavu ako dođe na vlast? – ukazuje Pavlović.

Što se tiče “argumenta” da će dete postati LGBT, Pavlović ističe da je on biseksualan (B iz LGBT), a da je rastao u porodici uz heteroseksualnu majku i heteroseksualnog oca.

– Iako se ne slažem sa teorijom o socijalno uslovljenom formiranju seksualne orijentacije (uticaj porodice, najbližeg okruženja, idola i slično), recimo samo na trenutak da je ona tačna. Čak i u toj situaciji bih postavio sledeće pitanje: u čemu je problem biti LGBT? Hajde da meni (osobi koja doprinosi budžetu, koja je biološki otac jednom i roditelj još troje nebiološke dece koja su ostala bez oca) Zdravko Ponoš i svi drugi koji koriste ove teme u predizbornoj kampanji i politici uopšte odgovore na ova pitanja – naglašava Pavlović.

Goran Miletić iz Beograd Prajda smatra da bi bilo jako važno da je Ponoš ponudio objašnjenje svog stava zašto istopolnu zajednicu ne bi trebalo nazivati brakom.

– Argument da to nije prikladno tradiciji ili kulturi ovog podneblja nije dovoljan, zato što su mnoge konzervativne zemlje (Španija, Irska, Malta) legalizovale istopolni brak. Takođe, ono što je na stolu je zakon o istopolnim zajednicama i bilo bi dobro da je LGBT zajednica od ovog kandidata čula jasnu i nedvosmislenu podršku za ovaj zakon – ističe Miletić za Danas.

Što se tiče usvajanja dece, dodaje naš sagovornik, ni u vezi tog pitanja nismo čuli argumente iako mnogi istopolni partneri u Srbiji, imaju decu koja žive sa njima.

– Umesto ovako nejasnih stavova, bilo bi veoma korisno da je Zdravko Ponoš podržao regulisanje zajednica života osoba istog pola u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Srbiju – naglašava Miletić.

Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina “Optimist”, smatra da je Ponoš u stvari “Koštunica, posle Koštunice”.

– Razočaravajuće je da je opozicija odlučila da desničarem udari na desničara kao što je nekad udarala na Slobodana Miloševića, jer znamo kako se sve to završilo. Očekivao sam da će opozicija biti progresivnija i liberalnija, ali sam se prevario. Kako mi se čini LGBT+ populacija neće imati većeg saveznika od SNS ekipe na ovim izborima, što mnogo govori u kakvom smo političkom problemu – ističe Azdejković.
Takođe, dodaje on, ne treba zaboraviti da je Beograd ove godine domaćin Evropske Parade ponosa i “baš me zanima koji bi se kandidat za gradonačelnika pojavio i podržao tu manifestaciju”.

(Za)sad ništa od zakona

Iako je dugo najavljivan, zakon o istopolnim zajednicama neće biti usvojen do opštih izbora u Srbiji, koji su zakazani za 3. april.

Iako je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila da je njeno ministarstvo završilo Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, te da je sada na Vladi Srbije da odluči kada će ga usvojiti, regulisanje istopolnih partnerstava moraće da sačeka novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari