Opozicija se pridružila protestu građana niškog naselja Brzi Brod protiv izgradnje dalekovoda 1Protest u Brzom Brodu: Foto Niš moj grad

Odbornici opozicione koalicije „Niš moj grad“ podržali su protest građana u niškom naselju Brzi Brod protiv izgradnje dalekovoda i pridružili se tom skupu.

Oko dve hiljade meštana tog naselja juče su na kratko blokirali saobraćaj u pravcu od Niša ka Niškoj Banji, nakon što su bili u protestnoj šetnji od crkve, u naselju do Bulevara cara Konstantina.

Oni su kazali da nisu protiv izgradnje dalekovoda, ali da smatraju da on treba da bude podzemni i da “kablovi ne vise nad glavama dece, kod igrališta i sportskih terena”.

Odbornici koalicije „Niš moj grad“ pozvali su gradonačelnicu i druge gradske čelnike da organizuju javnu debatu na ovu temu, te da dođu u Brzi Brod i objasne žiteljima da li je ovaj dalekovod štetan i u kojoj meri.

„Prvo dajte ljudima odgovore na sva pitanja, informišite ih, pa onda gradite. Bez javne rasprave i informacija od strane stručnih ljudi da li je taj dalekovod štetan ili nije i bez objašnjenja da li postoji mogućnost da on bude podzemni, a ne da ide iznad kuća, nema gradnje dalekovoda“, rekao je odbornik te koalicije Miodrag Stanković.  

Njegov kolega, odbornik Branislav Jovanović, ocenio je da bi izgradnja dalekovoda ukočila razvoj Brzog Broda i predstavljala opasnost za bezbednost i zdravlje ljudi, zbog zračenja, tim pre što na tom mestu „postoji jedan park i mesto za odmor i uživanje meštana“.

On je kazao da je dobar potez što se gradi ambulanta u ovom naselju, jer Brzi Brod ima oko 15.000 stanovnika i dalje se širi.

„Problem je što se stalo sa izgradnjom infrastrukture. U naše vreme, do 2012. godine, urađeno je 19 novih saobraćajnica, škola, urađena je balon sala i biciklistička staza koja spaja Niš i Brzi Brod, a sada je sve stalo“, rekao je Jovanović.

Građani Brzog Broda najavili su da će se okupiti i naredne nedelje i radikalizovati protest u slučaju potrebe.

Gradonačelnica Niša: Studija kaže da dalekovod nije štetan

Gradonačelnica Sotirovski je krajem prošle sedmice rekla da će Elektromreža Srbije nastaviti radove jer je reč o “veoma važnom projektu za energetsku stabilnost ovog dela Srbije” i zamolila je građane za razumevanje.

Ona je naglasila da studija Ministarstva rudarstva i energetike pokazuje da nema nikakve opasnosti po građane.

 “Gradnja dalekovoda je problem koji lokalna samouprava ne može da reši. Jedino što Grad može da uradi jeste da izmesti park i igralište koji se nalaze u blizini budućeg dalekovoda”, rekla je ona.

Ona je precizirala da je dalekovod predviđen planovima koji su na snazi od 2014. godine i da joj “nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari