Opozicija u Novom Sadu upozorila da nema odgovora o dozvoli za podzemnu garažu kompleksa Banovina 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predstavnici novosadske opozicije organizovali su danas performans ispred gradilišta podzemne garaže kod kompleksa Banovine i tom prilikom upozorili kako im je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada potvrđeno da nikada nije izdat elaborat o zaštiti, dokument neophodan za izgradnju podzemne garaže na toj lokaciji.

Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine (APV) Aleksandar Jovanović rekao je da taj podatak ukazuje da ne postoji nikakav zakonski okvir na osnovu kog je garaža mogla da dobije dozvolu za izgradnju i naglašava da je reč o „divljoj gradnji“.

„Postavljamo pitanje Siniši Jokiću, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada zašto nije postupio u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara koji jasno govori da Zavod ima puno zakonski pravo i obavezu da spreči radove bez odlaganja i da zahteva ponovnu proceduru, ukoliko dođe do ovakvih situacija da se kulturni spomenik devastira nekom gradnjom u okolini“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je novosadska opozicija došla do još nekoliko dokaza koji ukazuju na to da je izgradnja podzemne garaža nezakonita.

Zbog toga je od Uprave za urbanizam Grada Novog Sada, koja je i izdala dozvolu za gradnju garaže, zatraženo da se ona poništi i da se ponovo krene u proces pribavljanja neophodne dokumentacije.

Iz Urbanizma je, dodao je Jovanović, stigao odgovor da ta uprava nema pravni osnov za to.

Na protestu je upozoreno i da je došlo do oštećenja unutar kompleksa Banovine i sleganja zgrade Skupštine AP Vojvodine, kao i da sanacija tog oštećenja nije izvršena.

„Pokazalo se da je sanacija izvedena u vrednosti od 850.000 dinara – kozmetičke prirode, da nije izvedena“, navodi Jovanović.

Opozicija je ponovo zatražila smenu člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, koji se, kako kažu, „sramno nije još nijednom oglasio u celoj ovoj situaciji“.

Na kraju, izveden je i performans kada su aktivisti i predstavnici pomenutih političkih stranaka crveno-belom trakom oblepili zaštitnu ogradu oko gradilišta.

Organizaciju skupa „Obeležavanje divlje gradnje“ potpisuju Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Srbija centar – Srce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari