Promet u tradicionalnim francuskim restoranima dvostruko je umanjen tokom prva tri meseca ove godine, budući da biznismeni, bogati i turisti zbog ekonomske krize izbegavaju skupe obroke.

Prema izveštaju Sindikata hotelijera i vlasnika restorana u toj državi imućni se „opraštaju od slatkog života“ iz straha od produbljivanja krize, a pojedini kao razlog za takvu odluku navode bojazan da bi poseta restoranima izazvala zavist njihovih manje imućnih poznanika i prijatelja.

„Sve je više onih koji žrtvuju poslovni ručak u restoranu da bi umanjili troškove, kao i ljudi koji nisu pogođeni recesijom, ali zbog loše društvene klime ne žele da izazivaju zavist sunarodnika“, naglašava se u dokumentu. Prema ocenama Sindikata, većina turista jede sendviče na ulicama francuskih gradova u želji da uštedi novac. „Ulice su postale glavni restorani“, navodi se u izveštaju. Zaposleni u poznatim francuskim restoranima tvrde da su nekada primali rezervacije za šest ili sedam dana unapred, a sada su prazni stolovi čest prizor. Ipak, oni gaje nadu da će se situacija izmeniti tokom letnjih meseci, kada se očekuje dolazak velikog broja turista. Procenjuje se da je u Francuskoj tokom protekle godine zatvoreno najmanje 6.000 restorana. Imajući u vidu činjenicu da se država suočava s ekonomskom stagnacijom, finansijski stručnjaci predviđaju da će tokom 2009. taj broj biti još veći. Mada je francuska vlada dobila dozvolu Brisela da umanji porez na dodatnu vrednost (PDV) za obroke u restoranima sa 19,6 na 5,5 odsto, ova odluka neće stupiti na snagu do naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari