Opština Tutin na ivici prinudne uprave: Šta je razlog? 1Foto: opština tutin

Skoro četiri i po meseca, u Tutinu nije zasedao opštinski parlament. Razlog je nedostatak kvoruma, jer na sednice dolate samo odbornici SDA Sandžaka, koja ima 18, od 37 odbornika.

Poslednje zasedanje održano je 28.decembra. Kvorum su tada dali odbornici novoformirane koalicije, koju su činili odbornici SDA, Sandžačke demokratske partuje (SDP) i Grupe građana „Tutin na prvom mestu.

Koalicija se ubrzo raspala, a SDA je spas, za opstanak na vlasti, potražila u razgovorima i pregovorima sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), sa kojom je potpisan sporatum o saradnji radi formiranja većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Iako je lider SDA Sulejman Ugljanin, pičetkom marta, najavio formiranje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama, počevši od tutina, to se nije fogodilo.

Za Tutin je, tada rekao, da razgovori idu „u dobrom pravcu“. Sve je trebalo da bude završeno do kraja marta.

Od početka marta do minulog petka, skupštinsko zasedanje je četiri puta neuspešno zakazivano.

Ovim je nastavljena parlamentarna kriza u tutinskoj opštini, koja se proteže više od godinu dana.

Opština Tutin je, zbog ne održavanja sednica lokalnog parlamenta u roku od tri meseca, po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, još prošle godine trebalo da dobije prinudnu upravi i vanredne izbore.

Tražili su to i novi potencijalni koalicioni partneri, u pismima upućenim Ministarstvu za lokalnu upravu i državnu samoupravu. Ostala je nepoznanica, kako je izbegnuta prinudna uprava.

Novi uslov stečen je krajem marta ove godine, jer opštinski parlament, opet, nikako da se sastane.

O aktuelnoj situaciji, nadležno ministarstvo obavestila je predsednica lokalne skupštine Fazila Ferizović – Berović „radi prevazilaženja trenutne situacije“.

I sednici koje su zakazivane, pa odlagane, zakazivane su nezakonito, jer su odluke donosili samo odbornici SDA.

Koalicija sa SDP i Grupom građana, formalno se raspala u martu, jer „nije napravljen nikakav pozitivan pomak“.

Povereništvo SPP u toj opštini je podeljeno. Jedni bi u koaliciju, a drugi su odlučno protiv nje, jer lideru SDA ne zaboravljaju učestvovanje u razbijanju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, pre petnaest i po godina. Tvrde da bi protiv saradnje bio i njihov osnivač Muamer Zukorlić.

Na drugoj strani, raskol u rukovodstvu SPP traje. Nastavlja se odlazak visokih funkcionera iz redova te partije.

Njen član , od prošle sedmice, više nije zamenik predsednika i narodni poslanik Jahja Fehratović, koji je saopštio da partijske redove napušta zbog krđenja stranačkih normativnih akata i napuštanja izvornih ideja i principa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari