Opštine sa jugoistoka Srbije zajedno će se boriti protiv masovnih tužbi građana 1Foto: Pixabay/Aymanejed

Predstavnici 11 lokalnih samouprava sa jugoistoka Srbije zajednički će se boriti sa problemom masovnih tužbi građana zbog zauzeća privatnih parcela prilikom izgradnje atarskih i lokalnih puteva, dogovoreno je na njihovom današnjem sastanku u Svrljigu.

Na sastanku je rečeno da opštinama stiže više hiljada tužbi za nadoknadu štete i pokriće sudskih troškova, i to za puteve koji su izgrađeni pre 50 i više godina.

Predstavnici Vlasotinca, Dimitrovgrada, Merošine, Gadžinog Hana, Ražnja, Blaca, Crne Trave, Kuršumlije, Žitorađe, Babušnice i Svljiga kazali su da građani po pravilu i ne znaju da im je deo zemlje oduzet zbog izgradnje puta, već to saznaju od advokata.

„Advokati i njihovi zastupnici, kršeći Kodeks profesionalne etike advokata, obilaze domaćinstva, prikupljaju punomoćja i podnose tužbe za zauzeće koje se pozitivno rešavaju“, rečeno je na skupu.

Opštine, kako su dodali, ne negiraju nadoknade za eksproprijaciju, ali je problem u enormnim sudskim troškovima.

Naveden je primer Merošine u kojoj je jednom građaninu na ime naknade za oduzeto zemljište isplaćeno samo 900 dinara, dok su sudski troškovi iznosili više od 90.000 dinara.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović je rekao da budžet te opštine iznosi nešto više od milijardu dinara, a u poslednjih godinu i po dana je na ime tužbi za oduzeto zemljište platila nešto više od 30 miliona dinara.

„Ukupno do sada imamo 1.255 tužbi. Od tog broja su pravosnažne 323, a 174 smo isplatili. Sudski postupak je u toku za 932 tužbe“, izjavio je Petrović.

Predsednik opštine Svrljig je kazao da su iznosi koje opštine tek treba da plate preveliki i da prete da blokiraju budžete opština na jugu Srbije.

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke komisije koja će se obratiti za pomoć Republičkom geodetskom zavodu, ministarstvima građevinarstva, pravde i finansija, ali i skupštini Srbije, Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, Stalnoj konferenciji gradova i opština – a posebno će predočiti problem premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dogovoreno je da Vučiću bude upućeno pismo u kome će biti navedeno da je „opšte prihvaćen stav da bez njegovog zalaganja problem ne može biti rešen, na način da građani dobiju adekvatnu pravnu satisfakciju, ali i da ne bude ugroženo funkcionisanje lokalnih samouprava“.

Predstavnici opština, istaknuto je, nastaviće da pozivaju građane da se najpre obrate opštini i njenom pravobraniocu, kako bi im vansudskim poravnanjem, po realnoj ceni, namirili svoja potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari