Za samo dva dana Opštinsko tužilaštvo u Vladičinom Hanu pod čijom ingerencijom se nalazi i Surdulica, preduzelo je konkretne mere protiv osumnjičenih za utaju poreza i nasilničko ponašanje.
Najpre je aktuelnom predsedniku Fudbalskog kluba Radnik Goranu Slavkoviću (48) i pređašnjem čelniku ovog kluba Draganu Stankoviću (66) određeno policijsko zadržavanje od 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 1. januara 2010. do 31. decembra 2014. godine, oštetili budžet Srbije za 6.375.997 dinara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Osumnjičeni su ova dela učinili izbegavanjem plaćanja doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, poreza po odbitku, poreza na ostale prihode i poreza u vezi sa zakupom stambenog prostora za potrebe FK Radnik, čime su oštetili budžet , a i sebi i drugima pribavili protiv pravnu imovinsku korist“, saopštila je juče vranjska policija, navodeći da se radi o „koordiniranoj akciji pripadnika MUP i Poreske uprave iz Niša“.

Isto tužilaštvo je podiglo i optužni predlog protiv narodnog poslanika SPS-a i predsednika Skupštine opštne Surdulica Novice Tončeva, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasiliničko ponašanje. Poslanik socijalista iz Surdulice se tereti da je 12. marta 2014. fizički napao Slađana Stojkovića, aktivistu SNS, na predizbornom javnom skupu u Jelašnici.

U oba slučaja pažnja javnosti usmerena je na narodnog poslanika SPS iz Surdulice Novicu Tončeva. On za Danas kaže da „nije zatečen ovakvim postupcima tužioca iz Vladičinog Hana“.

– I pre nego što je Danijela Trajković postavljena na ovu funkciju ja sam upozoravao nadležne pravosudne organe, ali i samog premijera Vučića o kakvoj se osobi radi. Hapšenje članova uprave fudbalskog kluba je montiran proces i mi ćemo tek u sudskom procesu dokazati ko je u pravu – kaže Tončev, iznoseći niz optužbi na račun aktuelne opštinske tužiteljke Danijele Trajković.

– Zahvalan sam što ću svoju nevinost dokazati na sudu jer taj tužilac do sada nije dobila ni jedan slučaj pa se broj nadoknade štete od države gomila, kaže Tončev, koji smatra da je Trajkovićeva nedavno prebačena iz Vranja u Vladičin Han, kao mesno nadležni tužilac, samo da bi se bavila Surdulicom. Trenutno dvadesetak inspekcija isputuje rad opštine Surdulica. I vrapcima na grani je jasno da iza toga stoje politički motivi, a znaju se i mentori – tvrdi Tončev, koji dodaje da je za krivično delo nasilje potrebno dokazati i nameru i navodi da je na spornom javnom skupu „građanin Stojković došao sa namerom da izazove incident, te da ga on nije ni dotakao što će dokazati na sudu“.

Tužiteljka Danijela Trajković, u pisanoj izjavi upućenoj medijima ovim povodom je navela: “Kako se radi o skraćenom postupku, a prikupljeni dokazi su potvrđivali osnovanu sumnju, nije bilo nephodno da se izvrši saslušanje optuženog pre podizanja optužnog predloga, pri čemu je isti više puta pozivan radi ispitivanja na koja nije pristupio i tražio odlaganja. Tužilaštvo ne postupa po političkim motivima, već prema prikupljenim dokazima, a o mom radu se treba obavestiti preko viših sudskih instanci“, navela je Trajkovićeva, uz negiranje lične umešanosti u rad inspekcijskih službi.

Zahtevan je inspekcijski nadzor jedino od strane Ministarstva finansija, budžetske inspekcije, usled više podnetih krivičnih prijava vezanih za trošenje budžetskih sredstava opštine Surdulica“, navodi tužiteljka.

Činjenično stanje govori da su inspektori za privredni kriminal, kao i nadležni poreski inspektori iz Niša skoro dva meseca pregledali poslovne knjige FK Radnik, a po postojećim anonimnim krivičnim prijavama, te da su deo dokumentacije odneli sa sobom „u skladu sa istražnim radnjama“.


Čekanje

U vezi sa slučajem nasilničkog ponašanja poslanika Novice Tončeva predmet je jedno vreme bio na čekanju kod mesno nadležnog Osnovnog tužilaštva u Vladičinom Hanu, te je procesuiran poslednjih dana, tvrdi tužiteljka Danijela Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari