Orfej 17. stoleća

PODSEĆANJE

Ostavite komentar


  1. Samo mala ispravka na, inače, dobar prikaz Monteverdija.
    Reč opera izvorno znači "dela". Naime, to je množina latinske reči opus (delo), čime se želi reći da opera objedinjuje umetnosti solo pevanja, horskog pevanja, deklamacije i plesa u scenskom spektaklu.
    Prvo delo koje se smatra operom u današnjem smislu je iz 1597. godine. Bila je to "Dafne" (danas je izgubljena), a napisao ju je Jakopo Peri za elitni krug firentinskih humanističkih umetnika koji su se okupljali u prostorijama "Camerata". Opera "Dafne" je oživela klasičnu grčku tragediju, u okviru šireg buđenja antike, koje je bilo vrlo važno za renesansu.
    Druga Perijeva opera, "Euridika", iz 1600. godine, predstavlja prvu opersku partituru koja se sačuvala do naših dana…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.